黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
揸車搵唔到食?
https://www.findapprenticeship.service.gov.uk/apprenticeshipsearch
自己搵啦 做學徒慢慢嚟 仲可以當學歷咁用
公平啲講,你呢個唔關英國事,係香港都有成世做文員仔既問題,你去左英國早啲發現左個問題啫
返香港做9k文員仔啦
搏一搏

到底咩野人先會FF係自己地頭都失敗嘅人 去到人地地方 再加埋種族歧視問題下 反而會成功

要搏不如過大海算啦
除本土政治,你香港解決唔到既野
妄想英國咁容易解決到
完全唔知樓主up緊乜
每個人條件唔同 加油啦
得閒鬧你嘅人應該都喺香港 睇開d
樓主係香港大大力 誰人做愛大大力
出施政報告嘅日子連登就有每日一篇,真係橋
呢d 工香港你唔會肯做,過到去就唔嫌棄
但係你要放低尊嚴
話時話讀law 去到英國可唔可以做番相關既野? 例如paralegal , law clerk
唱衰英國 五毛 拉
你可以今個星期去曼城發洩吓
咪就係
個個都有自己想做既職位,但有人會令自己有果d quali, 有d人就唔會
唔會唔係問題,因為大多數人都唔會,不過唯一方法咪係繼續做自己唔係太鐘意既工囉
咁人生係需要希望既
如果打份牛工
又睇唔到晉升 / 上游機會
即係好似大陸D 阿嬸黎香港做洗碗
或者賓妹黎香港做家傭
對佢地黎講真係見唔到咩曙光喎
邊有人嫌過外賣/Uber既南亞
嫌係嫌國際大刀會果班
去加拿大,stream A係有錢讀書(而且有/將會有一定學歷)
一係Stream B,即係本身有學歷

兩條path既人都唔會係無skill既人去打死一世基層工果d黎
一直都提唔好信咩船到橋頭自然直
但就好多人湧過黎以為乜都會搞得掂 最尾仆直
你勁似我d垃圾fd
依樣唔得果樣唔係咁易
到頭來十年一事無成
呢個咪就係樓主同你既分別
你知想升要補返個學位,唔補就只能繼續做本身果份
ive仔去到都係ive仔黎既者
唔通變左cambridge咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞