黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
唔單係呢個問題
報稅問題 唔熟 影響左個5+1 佢理得你

咩都要你做呢點基本不分人種
工廠有乜問題
你哩D 思想黎到英國仲唔肯放低

文職你仲低人工過藍領
藍領隨時大聲過老闆
碌柒咁 仲停留係香港果種職業貴賤偕級觀念

比你留係香港咪又係萬零蚊果D文員仔
騎牛搵馬 起碼有份收入啦 你錢唔多 工廠應該算入門級
就算係工廠度做 可能有一日會升管理層
No 係英國 唔係你job duty 既野你係有權唔做
同埋重點唔係要你做乜嘢 而係出手低但要求高
FB有個叫「港師奶」既濕鳩agent
做中文老師但寫中文1999,個老公肥毒柒做巴士洗腳唔抹腳
專出d閪地方閪時間既£9.5工,叫人馬死落地行
ive仔搵文職,唔好話英國啦,香港分分鐘都搞唔掂啦
係外國搵食最緊要都係學門手藝
做tradies不知幾撚搵錢
嗰啲叫你讀書嗰啲都係玩9你
唔係話讀書唔好
但係過到嚟UK重新開始
錢都未搵到 又要dump舊錢出嚟讀書
我估你應該大概20幾歲到
做白領讀完書 讀完都起碼30又未必保證搵到工
不如趁後生 仲有氣有力 學門手藝 做藍領闖下仲好
師兄帶左幾多錢過黎?
有無諗過去考貨車牌去揸lorry?
而家係走難 唔係移民

share house 700屋就解決哂
你要諗以前一千萬都未必買到本passport
家下食住賺
請人多,工作要求低,做野輕鬆,大家都9.5磅一個鐘, 緊係揀Hea 工做喇
所以有得轉都轉長工
咁咪幾好
大把人係香港都做緊倉
咁係英國做倉 有咩問題
室內 夏天又唔洗出去曬 舒舒服服
香港咪一樣打把人做裝修 地盤 外賣 呢d 工
唔明樓主係到呻緊乜
簡直係連衛兵
連登兩大自我麻醉謊言:
揸住幾萬去外國住下先,外國全部野好過香港,講親叫人三思就係五毛
男人咩都唔洗做,去到30後自動更新做值錢mode,讀完書你慌冇女咩
講得多連自己都呃埋
大概追晒樓主既留言,
我自己既總結係你留係香港都唔會好好多
只係廣東話係native所以生活應對上會輕鬆啲

學似樓上既巴打話齋,
自己無好好計劃淨諗住船到橋頭自然直既話,
最後出事都係意料之內.

移民前本身你本身就應該要審視下自己既職業
係唔係當地大demand/可以transfer.
如果本身都唔係既時候, 你都應該遇左頭幾年係會辛苦.

大個仔啦, 唔好下下都眼高手低,
學下面對現實同馬死落地行啦.

大把巴絲打過英國都係由0做起,
走去邊番餐廳邊讀course,
唔係淨係得你一個咁
工都未搵到就仆過去 幾萬蚊英磅都唔夠啦
我好耐之前已知無運行
走左好多年啦

但移民係唔容易有講錯?
適合走有能力走嘅就一早有方法走左啦
而家嘅好多都係搏一搏嘅感覺,當然都有好多好有本事的。
但幾年後三四成人會回流我覺得係好正路
係,睇到我笑出黎。連登仔水人移民無敵。

利申:留係香港升左,收緊九皮
做住先
嫌錢少就儲錢學車考車
司機唔會搵得少過工廠至少

如果想做文職真係要考慮下讀番個degree
咁就最好六年後先諗
要同全部人爭就預左一係英文接近Native
咁你無一技之長人地都會肯請
一係就讀番書

其實過得去就要有最壞打算
可能樓主一開始都預左
差極咪攞完passport 番香港躺平lor

人係咁
以為自己接受到
然後一有比較就有傷害
想搵份高d
好事黎
至少樓主你有上進ge 心

外國好多地方應該都有就業支援
建議唔好收收埋埋
搵當地人傾下
總好過問連登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞