黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
佢I大畢業睇唔起藍領工呀
search下council housing啦, 香港公屋制度咪又係源自英國
大公文匯
自己一個移民本身真係難啲同多洗費啲
未出發嘅建議要有20萬先嚟會穩陣啲

同埋樓主有冇買車啊
有架車係度容易生活好多架
至於工方面 你真係咁想搵文職嘅建議都返住一份工廠/倉嘅工先 咁樣起碼有收入唔洗咁徬徨
一個人係新地方生活就預咗要堅強
但係捱過咗後 所有嘅得著都係自己㗎
你有冇得住先得㗎
我就冇需要姐樓主可能有架wor, home office都講到明如果真係有需要係會比bno visa holder申請council house
有啲真係俾緊最低工資
有啲through agent搵高過最低工資但會俾agent 食咗
我舊同事做工廠嗰陣明明最低工資8.9加到9.5,個agent話份約唔係咁想食鳩埋
一個人先易諗,一家人先難呀
排幾耐 有冇案例有人申請到先
請問留港點樣舒舒服服
其實我好明樓主一個人去英國嘅感受
係生涯規劃嘅問題
佢大概25歲,即係仲有40年工作
如果返工廠,有時會問自己係咪嘅40年都要喺工廠做
一個人去英國即係單身
都會諗埋點可以識到另一半
好多一家大細搬去英國嘅其實已經打定主意下半世只係需要湊大啲仔女
呢啲返工廠反而冇乜問題,仲多咗時間可以陪仔女玩/讀書
其他城市生活成本係低少少 但真係低少少
作為一個人生路不熟既外來人
一定係去個最多外來人既城市
起碼搵工搵屋搵資料搵幫助都易啲
真係咁憎大城市既 咪落左地 穩定左先再轉地方
反正成世人流流長
你嚟到英國見到啲比自己好嘅人,其實你個世界係大咗

但你個loser mindset 限制咗你嘅世界

就算你出走/留港,你都係一樣:一個唔起眼嘅透明人

改變吧。
YouTuber驚西 拍片就有收入
人在英國
做office 工
Work life balance 緊
又wfh
洗乜做倉

唔好講到英國好地獄咁
係佢哋真係唔啱移民
去做廚師啦學下幫中餐廳炒下野收cash 一個月3k幾好過返office
ive仔係香港做文職會輕鬆d??
食屋企住屋企confirmed
樓主應該仲好後生
係到諗緊下架車係咩牌子
都唔諗下下一步學爭啲英文定儲啲錢讀下啲咩技能
你就算唔黎UK係香港打份文職
都係一世埋怨今世買唔買到樓嘅人
睇得兒燈多
假 到 核 爆
你話想儲多陣錢都俾啲某啲兒燈仔講到愛國人士咁
依家起香港咪仲難搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞