黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
you can live with dignity, you can't die dignity.
喺香港英文好=英國當地麻麻哋
喺香港英文唔差=英國譚仔阿姐

唔好玩啦

依家係冇人承認你啲學歷,即係人哋當你中學畢業,好撚難搞
我都遇過啲仆街老細去下廁所耐啲都屌
第二日咪唔撚番
隔幾日又搵到第二份即刻開得工
樓主精神好弱,應該冇咩捱過果種
你不如自殺算啦垃圾
人哋英國都唔會睇唔起人做藍領
你個人又廢又蠢仲要嫌三嫌四
照下鏡啦
個世界冇你呢啲廢人墊人屍底點運作呀
免費既野係最貴,bno visa成本0,有得揀都唔會揀英國移民啦
你每做一樣嘢都諗“唔通成世都係做呢樣嘢”
咁你何時何地都係做唔到任何事架喎
返香港啦
無謂咁辛苦
其實blue-collar外國唔差, 唔去試下?
然後見到有個BNO visa就想出去闖下

而家唔係闖緊咩
你期望d咩, 唔洗捱唔洗付出?
李嘉誠落香港闖個陣唔係由低做起?
唔講極端,你得幾年文職,係全世界邊到闖都要捱,你又走去同人比
想點?
無力係你冇方向姐
出到去就唔好諗住會返翻黎
你咁根本向前行唔到

你過到去就有心理準備從新黎過
唔好諗住將香港果套心態搬過黎
所謂入鄉隨俗 人地習慣都唔一樣
做唔返老本行其實好平常
咁當然做得返緊係好啦

擺底晒以前啲野先
唔理乜都好養活到自己先
再搵機會慢慢上
你去到俾盡兩三年姐 加油
too simple sometime...
你果條"path"同蝻亞人黎香港爭食冇咩分別

平時係香港就嫌棄o的蝻, 而家就去人地到做返o的蝻做既野
我有舊同事做咗一年工廠先搵返本行,不過都係downgrade咗
呢到見工鍾意啲有自信同熱情嘅人
睇你上嚟呻都應該係靜同內向
見工嗰陣扮都要扮到好撚熱情好興奮咁
你自己嫌棄唔好瀨尻埋人啦
返嚟啦,香港永遠是你既家
我地香港有香港DNA,其他地方複製唔到
樓主個case關英國咩事,去是旦一度都係咁㗎喇
佢又唔係呻天氣差經濟唔掂無好嘢食個類嘢
其實外國搵工同香港唔同,要識得sell 自己做到啲咩而唔係識做啲咩。degree搵工都未必一帆風順,仲要你Ive仔想同啲有degree嘅爭寫字樓工,你真係搵人幫下你睇cv 練下interview 啦。冇錢都要做住工廠先,放工咪搵工。移民係咁多挑戰㗎啦,你仲要冇料,唔係諗住過到嚟順風順水呀
其實係
有隨時mobilize能力咪得
係咪做緊賓妹賓仔咋
咁你番大灣區啦,封小區時有冇力呀?
搞清楚,冇人嫌棄小數族裔有生產力,係唔鍾意佢哋撈偏啫
加油呀清

啲中餐館老闆好多藍同紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞