黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
番黎囉。
有邊一代移民唔係捱出黎 唔該諗清楚你移民到底係為左啲乜 吃喝玩樂 人工可能香港有機會好啲
但有一樣野香港唔會再有 亦都係無價
其實做藍領有咩問題本身本細過去就無得揀工架啦,生活到就得,識多d人搵下興趣玩好過
一個或兩個成人都還可以
一家大細得幾十萬 細路又細要一個家長湊另一個返工
聽人講大把工開最底工資夠生活
呢班就真係等燒哂啲錢返香港
本身睇開邊個YouTuber / 報紙/ 雜誌,水你去英國?
工價9.5是常識啦
廢柴去到邊都係廢柴
一支公點都留香港。除非有細路我就一定走
做中餐肯L定係最刻薄
其實某d廠位收入唔係咁差,好似切肉咁
不過就要搵下
經agent?
有無問返feedback
其實去到外國,基本上係所有能力都被自動downgrade. 有經驗被當成無經驗,有學歷被當成無學歷。如果係香港本身都唔係撈得好掂,去到外國只會更差。你諗下好多英國本地人自己都struggle 緊,你一個外地人點會咁容易過?

但英國嘅好處係算係福利社會,最低工資係可以應付基本生活,有手有腳係唔會餓死。而且做工廠有咩問題?大把local 都係做工廠。想要向上爬就要自己主動諗辦法增值自己。呢個道理全世界都係咁,同移唔移民冇關係,
乜有咁難咩
肯搵肯捱肯試肯做

落地頭兩星期hea
第三星期已經開始搵工
見剷車好搵即考剷車牌
第五個星期掉出去啲CV開始有回音
最後三揀一 揀左份wfh既文職

當日我諗
文職唔請我咪渣剷車
剷車唔請咪去搬貨
搬貨都唔請 咪做下Uber eats 實冇死
五毛又唱衰英國
我係冷門城市都13.6
你係邊頭阿ching
是 批垃圾返來
咁恐怖,原本都想移民,見到近排咁多中伏post真係要停一停諗一諗反思下,唔好貪一時之型
Bob縮都話窮閪學乜人走
你過英國係為咩先
如果你過英國係為向上流發達 咁你一開始就唔應該過去啦
首先話你吹水五毛嗰啲人好多都係香港嘅垃圾屋村仔
你唔想做藍領,但係你都要睇返自己咩斤両
IVE仔,即係你英文都幾廢吓,唔好講當地u grad,我你連當地technical college嘅畢業生都比唔上,人哋點解要請你?
唔使講有咩技能,呢個社會七成人都冇,但係英文差呢樣嘢真係幫唔到你手唔該你自己搞掂佢,仲要冇技能搭救返,你香港寫字樓會唔會請譚仔阿姐?
呢度講野最公道係你

上面個個一見到就叫人翻香港
唔明移民有幾型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞