黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
yes agree
巴打你讀左個咩qualification?我依排都想讀因為唔係將搵到工
老實講英文差學歷差咪去學去浸去面對,做工廠做麥記人工係低,但至少係英文方面會有得著,頭幾年一個人住share house再唔好理人工,英文優先,學到咁上下咪去搵下文員,搵下有咩讀,一直睇死自己唔肯去學只想停留係現在既就唔應該移民,係一個全新既地方重新適應,無論有錢定冇錢都唔易,移民唔係唔易,冇得躺平,心態最重要
我唔知香港個system點 不過如個一個單身男人 係好難申請到council house/flat

https://just4one.com/home-property/renting-for-singles/local-authority-housing-for-single-people/
20萬就得?
我明,我都好迷惘唔知點好岩岩完左約send左好多份cv都冇咩回音。一係過完phone in就完。本身香港冇做過野就過咗嚟
IVE仔香港有幾多文職
我初初黎個陣都係咁 搵左差唔多3個月先搵到份正常工 cv我都執左好多個version 要搵返自己個行真係要好比心機搞個cv 同prep interview
正面d 咁諗, 你踏出左呢步. 就唔好諗番轉頭.

無人講過Uk 係天堂. 大把人黎到係做唔番本行, 你唔係唯一既例子. 如果你諗住一開波就搵到文職, 咁我估你黎之前無做清楚research. 係UK 做藍領係一d 都唔失禮. 好多人係搵到食養到家. 慢慢做到專門既藍領, 人工同普通白領係無分別. 有好多工種仲要高薪過白領.

個問題其實係你心態, 多過係英國既問題.

做廠一d 問題都無. 咪邊搵邊做, 睇下有邊d 藍領工你有興趣, 就去報讀. 唔會一步登天架. 調番轉講, 你香港係IVE 仔. 你覺得你係香港唔住係你屋企人間屋度既話, 你覺得你份糧係香港夠你有乜野生活水平? 你覺得現時係UK 唔好, 係只係你無factor in 到你係香港係住緊係你老竇間屋度. 你有一日要自立門戶個陣, 我好老實唔覺得你係香港既生活會比你係UK 既而家既生活好.
反正都係做,緊係有咁辛苦得咁辛苦,搵舊錢,讀返一年top up,再讀一年master,咪搵到工,ive 係英國無人認可倒不如返d搵錢工,儲錢進修先係未來
如果你想有2nd in,一定要扮到好興奮
Phone in嗰個通常係HR,大多數都係想要啲有自信同熱情嘅人
Hello!(扯高音)
How are you?
I'm very good, thank you! Yourselves?
點打招呼都要練定
收得幾個Phone in 都知大概都係嗰幾條問題,自己諗定答案
如果係online interview可以寫定張貓紙,個mon一半係Teams,一半係你份貓紙
英文唔係native speaker就要咁搭救
師兄住邊
有手有腳怕撚咩!
站穩陣腳都未做到,諗咁遠做咩
btw 係london 做乞兒,收入高過係london 做倉,仲要tax free
聽你咁講, 英國真係唔岩你, 早D返香港算啦
1.1萬係計幾多匯率先?
認真真係個個唔同
一個人我認為20萬足夠,尤其而家英鎊低水
最重要係要認清你下半世個目標係咩
正苦搶人計劃啱啱比錢pr狗做野
目標好撚清楚:唱衰英國
根本就係走難
香港呢個垃圾地方
office 工係難搵
但好多手技工都好 pay
冇入要執著喺 office
萬事起頭難
就算係香港啲fg一樣係咁,同移民無關

鬼唔知做兒子最爽咩⋯⋯
你真係係英國?
從來未聽過本地人會叫人「做快啲」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞