黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
其實成件事樓主無病呻吟
搵到地方落腳 有工做
又唔係一家大細等你開飯
唔知呻乜
唔通就成世做xx,日日比人當狗咁叫你做快D,永遠都係收果個價同隨時唔需要你
首先話你吹水五毛嗰啲人好多都係香港嘅垃圾屋村仔
你唔想做藍領,但係你都要睇返自己咩斤両
IVE仔,即係你英文都幾廢吓,唔好講當地u grad,我你連當地technical college嘅畢業生都比唔上,人哋點解要請你?
唔使講有咩技能,呢個社會七成人都冇,但係英文差呢樣嘢真係幫唔到你手唔該你自己搞掂佢,仲要冇技能搭救返,你香港寫字樓會唔會請譚仔阿姐?
成日好似要幫哂成個大陸咁,

我諗真係得50-60歲果班俾以前文革要帶物資上去影撚響,搞到而家仲係咁
唔好妄想移民改變命運
Loser去到邊都係Loser
做工廠點樣唔係辦法
我番左半年,10鎊一個鐘
400鎊扣埋稅大約一個月千4鎊左右
同fd夾租,連生活雜費一個月草到500-600鎊左右
生活唔可以稱得上好好,但至少輕輕鬆鬆,唔洗憂兩餐
可能好多都覺得做工廠啲藍領工好廢,但至少生活得開心又有閒錢洗下
你覺得樓主係香港可以有咩發圍
有2nd in即係有機會啦
你只係差一個機會
你可以做嘅就係諗下自己interview有冇咩準備得唔夠好,下次遇到同樣嘅問題可以點答
呢段時間係只能夠捱過去,冇第二種方法架
Poor Jj 連自己點解移民都可能唔知。
仲有時間喺度挑剔啲工冇興趣唔想做 咁你都唔係好谷底啫
樓主嬌生慣養
香港未做過辛苦工
你係香港degree都無個做文職唔通又好有辦法
返香港啦,香港需要你
我香港都做文職
英國既廠同倉其實唔係想像中咁辛苦
當然都有唔少chur到仆街,不過覺得辛苦咪唔撈,反正周街都廠工,搵到舒服為止
番過幾份好多都有唔少女士做,啲中東女人細細粒都做到
你冇料又要懶比個醫生你做好冇?
唔好灰心,有收入好過無收入。做住先個心定咗咪再 send 吓 CV, 有多餘錢就進修吓。你一支公已經好自由,好多其他做爸爸媽媽嘅比你面對更多問題。

另外星期六日得閒又可以踩單車送吓外賣,天無絕人之路。

加油
人各有志,有人就係希望搵返office工
都係一世文員仔..
無理由佢咁嘅學歷係香港份工都唔會特別勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞