黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
幾萬唔係問題,個問題係出喺心態到
個個北大清華都撈得掂?香港三大個個50K?
似係樓主問題
都幾肯定又一個假膠PR.
大把人低學歷單拖白紙去到外國都係做住呢D先架喇, 唔好話香港人, 大陸人或者其他新移民好多都係咁.
人地問做工廠有乜問題, 樓主就回唔通做一世, sorry就算鬼佬都大把做廠做一世.

IVE響香港前途一片光明? 咪又係做下欄工.
點計都寧願去歐美摶一摶好過啦, 起碼工時都短D.
返香港分分鐘返6日OT無補水.
同埋我好撚肯定英國人做野唔夠香港人快同摶命
班撚樣效率應該得香港人6成左右.
其實唔係話唔呻得
但係樓主ive仔真係無資格呻
睇死佢黎之前都無研究過英國經濟問題
樓主靚唔靚仔
住邊
我過嚟輔導吓你
返地盤囉
洗餓死?
去超市做收銀 執貨
你學歷低就預咗係工揀你唔係係揀工啦
係香港都唔肯做做裝,過到去更加唔好講
佢前面嫌要上一大堆course
其實呢樣野你應該一早要知,亦都唔會唔知
你真係冇諗過都只係自己呃自己
香港啲少數族裔咪面對緊呢啲問題
新聞都有講master畢業既南亞裔,agent叫佢in清潔
俾你做請人,同樣cv同樣requirement,你會揀邊個?

你係香港有份文員仔舒舒服服,係因為你係local
過到去你就係果個少數族裔
就算英國慣多種族,咁你又有咩能力擊敗其他人?
除左專業人士,過到去咪預左係做外勞
我係香港做過淘寶集運送返大陸,同你講既好似,拎一張單一部bar code 機,跟單執貨,d 貨係日用品唔太重,算輕鬆又有冷氣,女仔都做到
咁你係香港做咩文員咁巴閉?仲有得向上爬?唔係話睇死你,你得hd學歷想點升職?定係你做緊aco?如果係做緊aco放棄咗就真係柒啦
點解唔返HK?
點解工廠跟本唔係辦法?
冇問題呀
低級d 囉
自己開心到去邊都可以架喎
on9多數都有錢依句酸撚到
知你最清醒啦 窮撚
比人呃係因為你蠹
蠹撚完仲要不自量力,怨天尤人
係唔係抵比人恥笑先?
你諗嘢,就算留係香港都仆硬街

自己做人積極啲,就算學歷低,都可考車牌,學做廚房等等

你自己唔搵自己嘅方向,你去邊度都死路一條,同移民冇關
搵到問題啦 係 interview skills 出事
記住面試係鬥假 鬥做作
想像自己係 ibanker 咁霸氣先
都好 同埋 agent 都可以搵多啲
咁大個人有獨立思考啦
你留底唔走到生活唔如意果陣
係咪又屌人水你留底
加拿大個班仲讀緊書未需要面對現實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞