[月經] iOS集中討論區 (215) 好似冇咗雙數iOS好啲呢支歌仔唱

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
ipad air5 舊電好快用完咁?
等於啲人問去apple trade in 有冇伏

冇伏 不過唔係最抵囉
lm
電訊商不嬲有分期plan
trade-in既話都係比出邊低
想要分期既話club like都有
有冇人知我呢個問題到底可以點解決

Del完再裝又試過
Update iOS都up埋
Reset部機又試過
上網又唔見人有我呢個問題,搞咗幾日都係咁樣
係咪應該扑爆部機去換新機

iOS 16.0.2
有無人都好似我咁
喺lock screen page成日都好難向右滑拉出個widget page
成日都fail, 試好多次得一兩次成功
因為你已經俾apple嘅dpi縱壞眼
24 吋MON 起碼2k mon 先順眼, 都係千零蚊
4k 平多少少都要買
林肯 (內布拉斯加州)今日有單serious car crash
5人當埸死亡 其中一人的iPhone detect到car crash打咗911
搵到有個傷者 可惜最後都係不治
windows字體係for低ppi mon
mactype係for高ppi mon
有無人知大概幾時出16.1正式版
14 Pro Max 16.1 Beta 3更新後2日電量報告

12:00開機,長開5G、熄AOD、20%左右光度

22:32 60%
係咪部機唔夠位?

支那化
以前部機256gb ,宜家呢部512gb冇理由唔夠位
起碼2-3個星期後
無問題wor
點解你會話係支那
唔知
無啦啦彈出黎話唔支援
呢個星期應該會出16.0.3 for iPhone 14系列
自動幫你報警叫有一線生機
唔係等死
硬件台有Mac機post 有好多專業巴打答到你
24吋MON,1920 X 1080 = 91.79 PPI
緊係做感冒童啦

買mon都要計PPI 因為apple要做到啲字睇落好清好靚
只係對特定既mon size同解像度做最佳化
如果你個mon唔係佢最佳化PPI個範圍內 啲字就會太大或太細
你可以入設定做Scaled既 但以4K mon為例
macOS會先upscale上5K再downscale去返4K 食資源到爆 戇鳩鳩
所以apple啲自家mon size同解像度都唔係一般主流size
預你乜都唔洗較 買返就啱PPI

理想既PPI for macOS
non-retina mon大約100~120 PPI
retina mon 大約200~225 PPI

參考資料
https://www.eizoglobal.com/support/compatibility/dpi_scaling_settings_mac_os_x/
https://bjango.com/articles/macexternaldisplays/

https://www.youtube.com/watch?v=kpX561_XM20
部舊機啲data 有冇事?

如果仲有

建議剷新機 再過過
lock screen 個時間 字型有冇得較?

粗左好唔慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞