[月經] iOS集中討論區 (215) 好似冇咗雙數iOS好啲呢支歌仔唱

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
有無人收app 或者有時打字會窒下窒下咁
iOS 16.0.2
咩機?14P暫時冇事 用緊Kaiboard
又係同一樣既問題,做咩日常使用14 pro 系列會倒水
個island 未tune 好啲用電就推出市場
各位巴打,icloud private relay not support 點搞呀,
明明係香港,屈我係大陸
搬九龍港島區住
唔好住咁近深圳
唔駛備都過到,早兩日換機先過完,係冇左你過機果一個既對話
冇咗過機個一個對話係咩意思
佢係話如果你資料過機時
果段時間如果有whatsapp黎,過咗第二部機見唔到,你當真空期啦。
因為我前幾個星期都試過
果一個鐘,打少個鐘字
唔該晒巴打 啱先嚇撚死我 以為要專登備份添 機過機乜鳩嘢都幫你過晒最好
感謝巴打 差啲諗住買嘢擴大個容量 原來機過機已經可以自動幫我過晒啲對話紀錄
訂咗14pro AOS 但係愈黎愈想轉14/14Plus
14輕好多 日常影相對我黎講夠用 AOD冇咩用 係冇promotion
同埋心理關口上覺得好似買緊上年嘅科技

利: 仲用緊Xs
iOS 16.1 Beta 4 更新重點

iPhone鍵盤觸覺回饋震動更柔和微妙

就算蘋果警告 iOS 16「鍵盤震動回饋」功能會導致iPhone耗電,反倒有用戶認為影響不大,在最新 iOS 16.1 Beta 4 中也持續改進 iPhone 鍵盤打字「震動回饋」功能,不管是聲音或震動順暢感相比之前測試版要來得更柔和

動態島外框輪廓更明顯

要是 iPhone 14 Pro 系列啟動「永遠顯示」功能後,在最新 iOS 16.1 Beta 4 上,會發現「動態島」淡白色外框變得更加明顯些,實際發現這與桌布色調會有極大關係,要是替 iPhone 換成頂部是黑色桌布,就會看見動態島會出現一個淺灰色外框,由此可見蘋果刻意要讓動態島視覺更明顯

Matter 支援蓄勢待發

自從 iOS 16.1 beta 設定內出現 Matter 智慧家庭配件選項後,不過在 iOS 16.1 Beta 3 版本遭移除,直到目前最新 Beta 4 依舊沒出現

近期連接標準聯盟(CSA)也正式對外發布 Matter 1.0 認證標準,目前已經有超過280家公司參與,其中包括蘋果、Google、三星、Amazon、Signify 和 SmartTihings 等,CSA 同時也預告 Matter 新品發表會活動將在 11月3日舉行,只要設備獲得 Matter 認證,就可以開始對外販售

從時間點來看,那也代表蘋果會在11月3日之前,正式支援 Matter ,只不過目前未知會在 iOS 16.1 版本開始支援或是等到 iOS 16.1.1 版本才會開始相容

AirPods Pro 適應性通透模式遭移除原因

蘋果替 AirPods Pro 2代加入全新「適應性通透模式」後,在 iOS 16.1 Beta 3 同時也針對舊版 AirPods Pro 與 AirPods Max 新增支援,隨後又在 Beta 4 版本移除

目前已知這是 iOS 16.1 Beta 功能錯誤 Bug 設定,才會導致舊款 AirPods Pro 和 AirPods Max 也會出現「適應性通透模式」選項,所以在 iOS 16.1 Beta 4 移除不相容設備也算正常

至於「適應性通透模式」主要是借助 H2 晶片能力,能夠在每秒以4萬8千次將警笛聲、工程鑽地機等高分貝雜音強度降到最低。這項功能場景運用,像是能在咖啡廳偷聽隔壁聊天大談八卦,剛好外面有救護車聲音開過,適應性通透模式就能將救護車聲音量調到最低,依舊能清楚聽見隔壁桌的談話聲

iCloud共享圖庫
蘋果在 WWDC 2022 開發者大會上宣佈替 iOS 16 新增「iCloud共享圖庫」功能,預計會在 iOS 16.1 正式版本啟用,目前在 iOS 16.1 beta 4 版本中,已經出現「共享的圖庫」設定,不過目前功能呈現灰色狀態

iOS 16鎖定畫面音樂播放器取消震動動畫
如果你有播放音樂,能夠在 iOS 16 鎖定畫面音樂播放器快速切換滿版或迷你畫面,會有縮放動畫和震動感,現在 iOS 16.1 Beta 4 也針對音樂播放器動畫進行調整,取消迷你震動效果

AirPods Pro 2低電量提醒支援尋找

要是 AirPods Pro 耳機或 MagSafe 充電盒電量不足時,會直接透過尋找推送低電量通知,目前已知這項功能可能只會支援 AirPods Pro 2 代,主要是利用精確尋找的 U1 晶片傳輸低電量通知

另一方面,也有用戶也在國外論壇 Reddit 抱怨這功能有錯誤,就算 AirPods Pro 2 電量還是足夠,依舊會狂跳出低電量提醒通知,後續蘋果也有可能會針對 AirPods Pro 2 釋出韌體更新解決

另外提醒有使用 Richart 用戶請勿更新,這次 iOS 16.1 beta 4 依舊會造成 Richart App 卡白畫面,要是尚未升級請勿更新,只能夠等待台新針對 Richart 更新
唔使120hz嘅話可以14 Plus嘅
iOS幾時先肯改善下鍵盤聲時大時細嘅問題
Beta 4 會唔會crash 銀行app ?
想知整wallpaper會唔會蟈𩣑髮
7號去撚下先
16.1 仲要 beta幾耐
16.0.2 簡直垃圾來
更新左IOS16後
好多app無左通知
即係鎖機時唔會彈通知
App無網絡refresh
簡單來講朋友WhatsApp send野俾我係單剔
我要撳入去WhatsApp入面先至會變雙剔
beta 4用唔到nordvpn
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞