日本鐵道消息及旅遊情報交流區(68)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
就算你兩程機都係JAL/ANA你都要在國際線機場做哂全套入境手續攞埋行李再去國內線櫃位報到
咁如果早左到係咪有得搭早一班內陸(如果有位嘅話)
全國pass 都無
是咁的, 喺道想問少少意見
11月尾至12月頭去日本東京想完夢坐sunrise express
見依家jr 已經有得上網買全國pass 仲有得預先book green seat, 想買7日玩 (諗住7日東京落到九洲再番東京)
https://www.japanrailpass-reservation.net/HowTo

但糾結位就喺道
呢個網買全國pass嘅價錢比起喺香港搵agent買大概貴5000yen左右
香港搵agent買嘅pass用唔到預先book green seat 呢個功能, 要online買先有
睇以前啲網都話sunrise express前幾日買好大機會無位
我自己係諗住落機過1,2日就坐sunrise express...應該係星期日,一
究竟慳5000yen博運氣好定係保險啲online買算

(搵過online買的確可以book埋sunrise express, 但只有雑魚席
https://jprail.com/travel-informations/other-rail-passes/rail-pass-for-visitors/jr-pass-official-reservation-site-user-guide-how-to-buy-jr-pass-and-book-a-seat-online.html)

之前去日本嘅次數唔係好多+以前無點認真plan 過, 如果覺得我問得on9都唔好咁大力打我
啱啱睇
關西國際機場去東京啲機好梳
我2點幾到 搭唔切3點個班 再下一班已經8點幾
我都係搭返新幹線
第一sunrise係冇green嘅
第二點解淨係book到nobinobi係因為個網淨係book到指定席,成車只有nobinobi係pass唔使加錢,其他床位係寢台,本身買pass都係要自費
第三係有其他師兄試過落地即買寢台券嘅,寢台多數唔會爆,nobinobi就搶手啲
要去返伊丹先密
2 pass應該cover到基本路費?
pass包乗車券+特急券,但唔包寢台券
thx 我見佢官網話2520 yen only以為剩係補1000 yen
btw如果買東海道新幹線又要買特大行李位係咪smart ex買最平定金券鋪有得買
同埋smart ex註冊要作個日文名同電話no.落去?
計落時間上完全無優勢
新大阪搭hikari 去東京駅3個鐘都唔洗

搭飛機用嘅時間仲多
1. 應該要一早訂定
2. 用呢個轉假名 https://namehenkan.com/tw
電話可以求其 最好抄低佢
第一同第二點我都清楚講得有啲1999真係唔好意思
計過車程來回已經cover左大半所以先會諗住全國pass
只係擔心落機先買會無曬位其實想買埋寢台劵坐b席單人
2018年坐過,張全國Pass經旅行社買
當年一落機就去みどりの窓口換Pass兼換飛
訂4日後既星期日上車
除左A寢台之外其他位都係任揀
但Nobinobi一向都比較受歡迎
2日前訂就有機會冇

如果想穩陣可以補寢台料金訓寢台
因為多位好多,非黃金周假期都好少爆
自己一間房靜得黎又唔駛驚有人偷野
唔該巴打
可能都係慳番果5000yen算 拎去燒下肉仲好 反正都想買寢台券
我開頭淨係識search KIX NRT
之後先諗番起仲有 KIX HND
仲多d機
揾人東京代購寢台券

唔會唔得
睇佢肯唔肯做嘅姐
如果要全日本JR磁帶機都要改,以日本人性格即係等於無可能
E種飛以前JR 都用過,佢部機唔收咁怪,大部分閘機應該可以互通
黎緊仲有Q R code 可以玩埋 pass
如果2月想去北海道 點飛最平
peach/air do
係咪都係係東京轉?
太耐無自己prep 過旅行
另外仲有jetstar japan,不如你上佢哋個網睇價錢同航線先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞