日本鐵道消息及旅遊情報交流區(68)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
JR 全國 Pass 個 reservation system真係無敵屈機
由北海道去到九州都可以座位表揀位
呢幾日瘋狂劃green car
想問買新幹線飛係咪一定要註冊acc先買到?見佢要輸入電話號碼嗰啲 係咪唔suppose畀外國人用
你買邊度去邊度?
唔知你係問邊間公司
話說而家揸 pass 去售票機出指定券,係咪只要用日文介面就出到日文飛?
理論上係 之前見youtuber專登用其他語言介面出飛
東海道
由布院之森係咪都係10月2號開返?
thanks
咁我可以去預約了
はやぶさ1號最好劃定位
請問如果我持有地區性JR pass
假設想搭在來線特急由A>>C
Pass範圍只包到A C之間某站(B),但班車唔停 B
咁另購乘車券方面可唔可以只買B>C路程?
定要買由pass有效範圍內呢班車最後停車站至C既路程?
Thanks
一般情況下一張切符不可以經過同一經路兩次但存在特例
特急通過左兩條路線既匯合點的話會容許你坐回頭車
運貸都係以A到B既最短經路計算
但特急料金就唔知係點計 如果係劃A去B咁可能唔包

https://www.jreast.co.jp/kippu/1105.html
冇寫pass點計但應同樣存在特例
理論上就應該係計 b->c的特急料金
但呢張飛實際上係出唔到
只能夠睇下車內精算會唔會幫你計到
大井川鐵道未整好就遲下先去,下次旅行想主力坐晒SL
特急料金我當照買A>>C (因為想劃指定席)
咁如果我揸住pass去搭,基本乘車券係咪買B>>C就得?
姐係Pass+特急券+B>>C乘車券
好怕變左不正乘車但得一程搭去圈外
差價又唔值買全國pass
呢d情況我以前研究過
但最後發現實際操作無咁嚴謹

出閘去窗口補返差價就得
比如由A>>C 係特急仲要指定
但你將PASS只係去到B的話

以前見過有講過,以前D人咁教我
https://www.jreast.co.jp/e/tokyowidepass/terms_ja.html
你換飛時佢只會出A>>B的指定席券+特急+PASS飛
B>>C 你要另外買一張由B>>C的指定+特急券+車費

但以前聽過有CHING遇過個人話如果坐過龍,有機會會收由最A>>C的特急+指定席料再加B>>C 的車費
因為GREENCAR就係咁收咁
當然最後扮傻得唔得定係扮西客可以唔比就知

我只試過換時比晒錢咁....
呢個情況我會走去搭自由席
起碼自己容易計到條數
不如開名講去邊啦
又A又B又C好亂
又唔知你係A做起點上車定A係中途站
又唔知你搭條線係跨公司定同公司
我見好多pass嘅邊界都係set做特急會停嘅車站
不過理論上你張pass去唔到C唔會出到A>C嘅特急券俾你
特急券要你再補充多D先答到你
乘車券就一定要補返B>C呢段
不過如果C係有人站可以留返去到C出閘先補返差額
如果C係冇人站都可以喺車上面搵車掌車內精算
睇佢個情況似係東北南北海道搭hayabusa嘅問題,即係hayabusa唔會停新白河,所以應該出唔到AtoB嘅指定券
當然窗口/車內精算一定得啦
其實真係唔應該一下CUT晒在來線特急,轉過個名同減班咪算(一個鐘一班好未)

應該最少都保留武雄/佐賀發諫早止既特急
請用實際例子說明.
例 新大阪去福井 買左關西廣域 坐左一班飛敦賀的thunderbird

咁敦賀至福井 你要俾錢 仲有特急卷
cap 低圖 查飛時 準備錢咪解決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞