日本鐵道消息及旅遊情報交流區(68)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
可唔可以改次序 先去豪斯登堡返左博多先
日文介面出英文飛
https://youtu.be/RUMKBJQzqkU

中文介面出飛
https://youtu.be/OKiqem2mqYY

之前好似有ching問點喺售票機出日文飛
我諗緊第一條片佢都係撳確認前先轉英文
咁係咪可以用中文介面入咗啲資料先
再喺第二條片嗰版轉返做日文撳確認就出到日文飛?

最終所有「北の大地入場券」都儲齊
我覺得觀光型特急都有得做
因為長崎本線個段個海景真係好正
我前年去坐かもめ完全無瞓過

觀光同通勤兼備既假日一個鐘一班應該真係差唔多
平日咪淨係做朝早同傍晚通勤囉
而家一東一西,根本就唔存在並行問題
https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=10305427
2019年嗰陣班台仔話唔得,依家唔知,ekinet就firm可以waive,但係依家要畀錢先
我用我自已計算方法,一天旅遊成本一千蚊十小時,時薪已經一百,排十五分鐘已經唔見左25
但佢哋係度想辦法取返520? 仲要最繁忙的日子
不如花時間去行街
觀光型特急九州已經算多,同路段之前冇做,現在更沒有可能有,冇轉 third sector 已經執到
恭喜
依家稚內凍唔凍?
嚟緊好似真係有觀光型特急
ふたつ星4047,啱啱上個禮拜開始行
咁都幾好,只要最後個 screen 係日文就可以出日文飛。不過我諗最後都係全程用日文介面
如果齋靠觀光就搵到食有好多路線都唔洗廢線收場
長崎本線諫早-江北(肥前山口)段本身客量少普通列車班次極少
好多人寧願自己揸車都好過等一個鐘唔知有冇一班嘅車
呢段路九曲十三彎,行唔快之餘仲要扒揈黎揈去
大多數客都係長崎・諫早<>佐賀.博多
事實上好多長崎人都寧願搭又直又快嘅新幹線
冇特急撐場留得返架去到肥前鹿島嘅かささぎ唔洗廢線已經要偷笑
早兩年有中央線全車橙色E233
已經book咗飛10月尾去坐
不過呢抽4048認真麻麻哋吸引,純粹為集郵
日本唔係用行車日去計?
我估佢地講緊如果用最後一日pass上車
張pass過左12點就會失效
如果要繼續坐落去就要補返架車12點後第一個停車站至目的地嘅車費
原理同青春18車票差唔多
即係如果程車橫跨咗12點即刻變不正乘車
精算啫
23:59:59開車 可以坐多個站
00:00:00開車 pass失效要另外補水
p.s.青春18車票喺東京/大阪電車特定區間內即使過左00:00:00都可以繼續坐到當晚尾班車完結
唔同公司嘅pass可能都唔同做法
例如JR東係咁寫:
Q: 1天內的有效期間是指當天之內嗎?還是24小時呢?

A: 當天之內。
若乘車途中日期跨日,則出站前仍算在有效期間內。
(東京近郊的部分區間可使用至末班車為止。)

可能因為JR東範圍無咩跨夜嘅車啦

日本會唔會咁查飛
日本鐵膠應該治到呢班小黃人
凍就唔凍,不過好大風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞