日本鐵道消息及旅遊情報交流區(68)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
點解?
我諗住買2日東武pass,然後都淨係日光當日用
之後去河口湖都係搭巴士去
其實又唔一定要直接返新宿
新幹線落上野東京食個飯先都得
新線新宿係京王叫法,坐地鐵唔需要理,認住新宿線就得

東新宿就不如唔好考慮JR,新宿線去新宿三丁目就得,但行去河口湖個巴士總站應該要行一段時間
咁你去東武淺草係坐大江戶轉銀座
我都係咁諗所以諗緊買邊隻pass
東武pass 好似好啲唔洗重新plan 過之後啲交通
但煩在去日光要再早啲起身

同埋我想問如果有廣域pass 搭富士回遊指定席洗唔洗加錢?
東新宿去日光坐jr 都唔係好
東新宿交通根本伏
池袋好過
富士回遊唔駛加錢
我仲諗住新宿夜晚多啲野行同埋大站
然後apa平所以book左東新宿apa

咁再度下住邊先
新宿係大站但係東新宿唔係 而且行好遠
大江戶線駁車出新宿轉車要行好遠 來回仲要俾兩程車錢
如果行程唔係主要搭地鐵又唔係留喺23區內玩基本上唔會考慮住嗰度
東武pass 搭特急係咪要加錢?
咁即係淺草來回日光嗰程都要另外俾特急費
要加錢 不過有8折
如果唔行番去新宿呢?

行完10分鐘仲要駁多程山手線先到新宿/池袋真係搵自己笨
原來咁遠
新宿其他貴好多
仲有咩地方夜晚食完飯多野行?
澀谷 池袋 上野?
東新宿大約就係話住旺角但係間野係大角咀舊街咁上下
識行一定行地面.上上落落去JR 新宿仲耐
有玩人中之龍就明
玩河口湖 日光一定唔係住東新宿.
除非你住過.一日來回行三十分鐘唔介意
重點係鄰近歌舞伎町品流複雜
成日都有人撩你去呢度嗰度 行過都要小心D
一個人去唔介意嘅話都冇咩所謂
一家大細就最好唔好喇
夜晚食完飯多野行又係真嘅
如果經常要出遠行嘅話我會咁排
新宿>>>>>>>>>>>池袋>秋葉原>上野
其實我都係去河口湖嗰日新宿方便啲
另外就係去日光 高尾山 所以反而上野淺草仲方便
不過見上野得阿美横町同埋好似好早閂哂所以想搵啲夜啲仲有野行既地方

咁我睇下池袋先
我記得之前去日光係坐架由新宿直通去東武日光既特急回程就去JR日光坐普通去宇都再宮坐新幹線返東京,一張東京廣域搞掂
河口湖 日光 高尾山 全部都係新宿一程車可以去到嘅地方
都冇咩理由唔住新宿
如果會用JR pass嘅可以考慮住新宿附近幾個山手圈內JR站
山手線沿線 渋谷<->池袋各站 中央線沿線 秋葉原<->新宿各站
其實要夜晚幾點行D乜?
池袋2100 前 Labi 東西武百貨
2100 後 Donki
去宇都宮食埋餃子先番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞