日本鐵道消息及旅遊情報交流區(68)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
熊本附近行吓就算啦
你check下阿蘇山開返未先啦
好似舊年又爆過
再之前幾年爆發左之後好多地方都封左

其他人鳩知你想去邊
用google map篤下自己想去地方點樣串聯埋佢先再諗交通工具啦
不過要睇埋你想坐ノビノビ座席定寢台
ノビノビ座席係普通車指定席
所以pass理論上可以cover埋起點到米原嘅特急券
但係寢台唔得要另買起點到東京寢台+特急券
訂飛方面臨搭前幾日開始mon實e5489博人cancel理論上都會訂到位
詳細操作我早幾頁有寫過可以摷返黎睇

唯一concern係如果你坐ノビノビ座席
唔知你訂多左起點到米原呢段嘅特急券佢肯唔肯回返水俾你
如果驚去到唔肯回就試下分開訂大阪>東京,起點>大阪兩張
訂左大阪>東京先就肯定你過到夜先
而起點>大阪呢張上車前都一定firm到可以回到水兼即時出過張免費嘅俾你
然後到時再睇下大阪>東京呢張R唔R得返大阪>米原呢段俾你
如果R得返嘅話咁代表下次一張過買到東京佢可以回返張pass cover到嘅部分俾你
不過買兩張飛要食多次初乗り運賃同埋回水要收手續費(¥340~車費30%)
回水最好上車之前搞掂
大阪去東京同米原去東京都係400-600km,所以特急券價錢一樣,冇得回水
另外特急券同寢台券冇得分開買?
check過米子>東京sunrise 車飛+特急已經要2萬円(瞓寢台再加錢)(sunrise好似唔經米原?),搞到咁麻煩不如買全國pass啦,瞓nobinobi用全國只需要去綠窗劃位已經搞撚掂
キハ281 last day
乗車券waive咗米子至米原段,所以原本11880變7480
如果係nobinobi嘅話特急券都waive咗,由3830變3490,瞓寢台嘅就3300再加寢台料金

如果係咁7日全西pass 23000+7480+3490=33970
7日全國pass
又真係買全國好過喎
特急自由席同特急指定席都拆唔開
照道理特急寢台都係一張過拆唔開
又咁講
有D地方全西pass cover到但全國pass cover唔到
e.g.山陽段nozomi/mizuho,智頭急行,京丹後,部份高速巴士
最後都係要睇佢行程點行搭咩車先知邊張pass好D
揸pass又要waive部分指定席料金好19
俾多小小指晒全程算啦
玩殘自己玩殘人
建議佢跟團
仲有樣野要更正返
理論上應該要補三宮-東京
因為去到三宮已經過左12點
以前揸pass劃位都係當waive指定席特急料金咁出飛,踩咗入pass唔包嘅私鐵都係要精算,依家都係精算啫
我都想指出呢樣野 張pass過左凌晨就用你0時前最後去到邊個站黎精算
搞到要精算都唔係話太大問題既 冇不正乘車自己提出要求精算就冇事
年年都成抽日本人青春搭左快速みえ搞到比人精算
諗起當年拎pass坐舊はくたか諗住丁北北線風光
點知補完錢無耐就訓著左
真,特急錢差個少少就唔搞啦直接由頭book到尾好過
係乘車券個part差得多
日本人都會搭大阪環狀線搭搭下訓著左醒返發現自己去左機場搞到要精算
成日睇錯全國pass日本/網上價而家先發現海外價係29650

因為我兩個人
如果訓sunrise twin
23000+7480+22000/2=41480
vs
29650+22000/2=40650
都係全國贏
或者放棄北陸,山陽山陰又平返三千
再度度行程先
連絡通過呢個case又唔一樣播
反正車掌本身就會check飛,無咪當場收錢
e5489好似可以淨係訂位唔買乘車券
如果訓寢台既話邊度起計都一樣價,可以一早訂定飛guarantee有位先
到時再車內精選補返三宮>東京乘車券
有冇理解錯
講左咁耐經分享下舊相先

始終都係國鐵色電飯煲夠經典
今次去山陰都有一部份係因為381
主要想問下e5489可唔可以好似東仔ekinet咁book定飛到時去到用pass換或者洗唔洗手續費
例如用全國pass坐nobi nobi
咁要睇吓佢哋沿線有幾多客,客唔經你門口由旺變靜,你唔係第一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞