日本鐵道消息及旅遊情報交流區(68)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
Thunderbird green有coupon 送
日日搭既都屌鬼啦
快得個三個字, 但係就要再比新幹線料金
有睇晒post 頭 準備第一次去
但真心唔明 ....理解力欠佳

我會買全國pass
其實真係有冇必要買綠色(頭等)

因為要去好多地方
想問下拎到pass 係咪要book 車飛先? 同埋有冇咩限制
e.g 大阪上金澤 東京去仙台/秋田 果類
因為怕預左時間上唔到車

如果訂左飛又趕唔切又要點做
去排隊出多次飛
你有錢想舒服d咪green囉
但睇你長距離移動多,都係新幹線
其實又唔係話好大分別

注意既地方,post1咪寫住
"用機最多限劃六張指定席 張pass上面個粒星代表劃左幾多次指定席"

但架車唔係全車指定席你唔洗book都得架

book左趕唔到,有良心d既咪去cancel左指定券先再出過張
GREEN CAR要唔要睇個人,有人去旅行坐頭等,有人坐經濟位都OK,睇銀包深度而已

BOOK唔BOOK都係睇個人,BOOK左就預左個時要上車,咁就簡單D一定有位坐,仲可以指定席最後五分鐘上月台先上車都得,唔駛早三個字係旁邊排自由席
雖然唔係日本的大時大節的話,你講個三條線理論上好少坐爆 (係東京去仙台多人D)

訂左飛趕唔切有三個方法,
當無件事照去換多張下一班想坐個班車的指定席
坦白話取消跟住要下一班車的飛
或者照上下一班車不過坐自由席
唔該晒 依樣野之前未睇到個post 研究左好耐 睇到頭痛 終於解決到問題.
唔係要裝佢個app先有咩?
幾年前坐係咁,重好貼心提你喺北陸隧道係收唔到訊號
1. 最好Book埋,留意番係咪觀光列車或者包箱,同埋唔好上錯のぞみ(如果會撘)。
2. 發車時間前去みどりの窓口改飛。網上Book左位記得拎Pass既時候講,網上Book左位唔出現會扣錢(信用卡)。
新Post留名

利申11月去
如果撞正係繁忙時間/假期或者想搭特別既觀光列車
呢類就最好book先,因為好容易會冇位

除非你預行程時間預到好準一定上到預定嗰班車
否則我唔建議買green pass
因為買green pass坐唔到green car 好蝕底
book唔切既話就同普通車一樣剩係坐到自由席
而且又要預時間去櫃檯或者售票機劃位,好煩

全國Pass坐唔到呢幾種車
1.新幹線Nozomi同Mizuho
如果你搭東海道新幹線
姐係東京-名古屋-京都-新大阪呢段
Nozomi佔左當中大部分班次
變左要退而求其次坐Hikari或者站站停既Kodama
山陽/九州新幹線段Mizuho班次唔算好多
搭Sakura都唔會差太多時間

2. JR直通私鐵路線
呢度好多新手會犯錯
以為JR站上車一定係行JR路段,其實並唔係
關東黎講,去富士山河口湖或者日光中途會經過私鐵路段
關西既話去天橋立或者岡山/姫路去鳥取都係咁
嗰段私鐵路段就需要跟番私鐵特急費用收番你錢
但如果你用東京/關西廣域周遊券​,又包架喎
佢好似有個中國人返工,試吓問吓 估計中文都會覆你
如果唔得就用visa concierge代你打電話
睇緊JR東日本D PASS
而家轉左一定要連續5日用?
上次去都可以14日內任揀5日
係,搞到東北好難plan
5日你都係去1-2個縣
揸車始終屌打
咁多伸手黨
答得幾多個
https://youtu.be/bnQN_CaBlGg
新幹線通車鹿島市變左大輸家
睇返頭po入面,成田機場攻略超多野outdated,Skyliner指定時段停青砥,N'EX日中一半班次停千葉兼唔再去池袋大宮,T3已經大幅擴建,通道亦變成天橋,睇黎之後要揾人再去取材
留返堆content farm做啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞