日本鐵道消息及旅遊情報交流區(68)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
好 唔該晒巴打
LM sin

之前睇日本D鐵膠youtuber話可以試下搭之前一兩日去博下有冇人cancel
佢話成功率都幾高下,未試過想搭但係搭唔到
不過要用JR西個e5489網訂飛先容易D買到
到時如果真係冇咪早D起身去橫濱搭返東京
睇嚟真係1000円搞掂
由布院之森號有冇機會係11月頭行得返?
見到因為颱風停駛左
記住你有MCT
一般叫你會叫你預75-90分鐘左右 (其實好趕)
包攞行李,出關,再CHECK IN,你有行李寄仲要多少少時間
唔好諗早左好多呢回事
最多夠時間買定個空弁再上機咁
本身一開始都諗住去e5489訂咗先 因為e5489有埋寢台券買 (唔知外國買唔買到呢
但後來發現全國pass 都差唔多cover 曬就跌入咗糾結位道
睇黎都係要瘋狂入綠色窗口問職員有無位
有諗過好似上面啲巴打建議咁 托frd 買咗先
但唔肯定可唔可以只買寢台券 / 如果買埋車飛又唔知退唔退到而且frd 又唔太識日文就放棄咗
寢台劵 (連特急料金)可分開買
最簡單係托人買 一個月前朝早10點基本上一開就無晒,之後就蠢有人取消
*搏
我啱啱book左十月尾sunrise express B寢台
諗住用JR PASS
唔想等到到日本先book
所以喺西日本嗰網買到特急劵+寢台劵
但都只有B寢台,無A寢台
如果用JR pass個網或姐JR東日本嗰網就只有指定席,冇得加錢book寢台

但依家我都有個問題係冇得㨂房,佢編左一階嘅房畀我,諗住去到日本有冇得改
E5489或姐JR WEST online reservation 個網都可以唔買乘車劵,揀只買特急+寢台劵。

你本身用JR pass都係要補特急+寢台劵

唔該巴打解答咗我一個疑問
尋日仲以為一定要連乘車券
巴打等你下個月嘅好消息
我下個月打算順便博下有冇A寢台
難得一個人去,想豪番一次
A寢台確保有沖涼卡,呢樣好緊要
上次係岡山一上車就買
去到大阪基本上就沽清
好唔該曬巴打
另外想問唔同地方嘅綠色窗口係咪出到曬全國啲特急飛同指定席
但如果我有pass係未用嘅係咪都係出指定席嗰時show張pass兌換券咁就唔駛收錢 (如果係香港/klook嗰啲買)
定我都係e5489同ekinet訂曬算
1 係,你就咁行入去就出到指定券,但留意如果你係經e5489/ekinet book嘅指定券係只可以喺佢寫嘅範圍入面拎
2 應該唔得,因為如果mco未換pass嘅時候仲可以退款,就算未開始用都好,應該要由mco換pass,再指定你幾時開張pass,先出到指定券
1. 原則上係
2. 而家上網訂係收咗錢先
去到拎住張pass walk in訂位就唔收
2. mco唔可以直接拎嚟用
一定要換咗真pass先可以去窗口/機劃位
嚟緊諗住由長崎一路玩上去東京
但全國版JR Pass搭唔到Nozomi

廣島去京都係咪要搭到去新大阪再轉新快速
見個Timetable直通全部都係Nozomi
山陽段搭sakura,東海道段搭hikari/kodama

因為直通嘅hikari淨係去到岡山,而sakura又快過山陽hikari,所以喺新大阪轉車啦
西九州新幹線有炸彈恐嚇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞