日本鐵道消息及旅遊情報交流區(68)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
有冇聽過花見山睇櫻花, 好似好偏門?
會去琦玉 鐵路博物館
預幾多時間睇好?
第一次去而又對鐵路有興趣,最少半日
點都半日,出返去大宮 又有野行
睇你會唔會玩入面D設施
有D要攞籌到指定時間先有得玩
入面有餐廳cafe之類嗰啲
帶埋小朋友嘅話應該可以玩足成日
而家JR East pass 可以搭巴士?
以前我搭呢條線冇得用jr east pass, 得全國pass可以用
平日中午過後去
無咩人
請問會津若松附近有無嘢睇
定係影完只見線就算
會津若松城
都得咗5年以上
如果搭新幹線由京都去名古屋
平日既ひかり自由席應該唔會爆滿架可
諗住慳番少少唔買指定席
會津榮螺堂
白虎隊紀念館

另外可以試下鄉土料理 田季野
https://s.tabelog.com/fukushima/A0705/A070501/7000102/
Aizu Burger Lucky Smile
https://s.tabelog.com/fukushima/A0705/A070501/7010322/

手信有間叫 長門屋 啲菓子/洋羮好鬼靚
https://nagatoya.net/
會去大阪鳥取京取 7日
睇完山陰山陽pass最抵
但無得用自動閘機,用人工改札通道會唔會好煩要排好耐?
另外想問如果要機場去難波嘅話
唔經南海電路嘅話
可唔可以搭haruka 跟住天王寺轉線去?
京都*
企都係半個鐘頭鬆啲啫
無閘機你用唔pass都要排架啦
不過多遊客既站可能會多個專用閂服侍我地班大帝

有pass當然搭haruka
同埋住宿最好避難波,因為個JR站唔方便
1. 啲pass轉晒磁飛可以過機啦
2. 可以
點解咁講
已book cross hotel
就咁地圖睇好近姐
係講jr難波呢個站去其他地方唔方便,你如果要去其他縣搭新幹線應該住梅田,追車又方便啲
之前用過關西廣島pass過到閘機
人手閘口嘅話京阪神範圍可能會排長龍
印象中排過最長係京都
山陽除左岡山廣島宮島口之外都大致上唔洗排
山陰更加大部分車站都冇閘機
關空出難波唔搭南海嘅話基本上都係haruka/關空快速去到天王寺轉地鐵御堂筋線
JR難波去返南海/近鐵/阪神/地鐵難波嗰邊要行好遠
請教下行程大概如下

到東京成田,預計五日
day1 NEX 住涉谷
day2-4 預計會去新宿、池袋、銀座、東京站、秋葉原
有時間可能去埋上野、中野
day5 NEX返

1) 是否買pass好d?
2) 上一次去東京差唔多十年前,我見行程寫返香港之前一日已經拎定NEX回程車票,是否必要?有無話邊個站先拎得?

感謝各位先
大嘅jr pass唔啱你,建議你買skyliner來回車飛+tokyo metro pass72小時
會唔會考慮成田來回東京搭機場巴士
東京入面睇你嗰日搭JR多定(都營)地鐵多再決定嗰日買邊邊一日/兩日乘車券
應該會比買5日JR pass平好多
感謝意見,想問建議skyliner既原因係買skyliner先可以買佢個pass?

我想揀NEX最主要貪NEX一程到,因為落機時間加埋車程到東京個邊應該已經收工時間,搭skyliner應該係日暮里轉車,怕預人潮同人逼人......
我睇limo發現佢已經唔再停shibuya excel(我住呢間)......好似系涉谷都無站
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞