日本鐵道消息及旅遊情報交流區(68)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
安已不
佐賀段應該冇cut特急班次?
仲有半個鐘就知真定假
可能係鹿島市市民
唔好博,年年都出事,見佢通返的春天就好去
暫時出關係約60 分鐘 ,俾多60-90 做 buffer 最好
俾張紙仔你個fd, 有日期 邊到去果度,乜寢台同個價錢, 有就職員收錢打飛,冇就答你冇,可以完全0日文

一開始見到呢版全部打哂交叉可以唔洗理
㩒落去[この列車を変更]

可以見到solo,single,twin有幾多位剩
今日預訂今晚開車嘅solo都仲有位

之後揀乗車券なし就可以
如果喺關東上車嘅話攞飛嗰陣留意返要去JR東海嘅售票機/櫃台攞(東京,品川,新橫濱etc.)
JR東日本幫唔到你
得幾隻 pass 可以免換 又係待更新
全國一定要換
黃昏時間上新大阪,係只得一班Sakura
唔坐佢就極不方便

你去京都都係 新大阪落好D
除非夾到 18&48 分開的 Hikari
佐賀縣唔會喇
都未傾掂數話會起埋佢
西九州新幹線 全線で運転見合わせ 爆破予告で避難呼びかけも | NHK https://www3.nhk.or.jp/news/html/20220928/k10013840281000.html
想問skyliner係咪可以上網買定之後上野拎飛去成田
想問下行李個到
JR東日本D新幹線係咪冇特大行李限制?
有冇擺行李既位置?
無咩必要買定
想復活節返機場個陣搭, 櫻花季會唔會冇位
但換咗真pass之後可以劃定之後幾日啲位又唔active張pass住?定要同佢講定邊日active張pass先可以免費劃到
sry第一次用pass劃位唔知道詳情好似成個伸手黨咁
btw smartex冇得揀名古屋去靜岡/濱松變咗要硬食單程飛 諗緊上唔上全國pass算數

睇#1
換pass嗰陣會叫你填form,寫名+passport no.+國籍+啟用日期,之後就會收咗你mco下半部份,再畀張磁飛畀你
張磁飛上面會寫住啟用日期,出咗張磁飛就冇得改
有咗張磁飛先可以劃啟用日期後嘅指定席,無論咩時候劃位搭車都好,淨係會認張磁飛
你開嗰陣張pass寫住使用期間
你可以照拎去劃嗰段期間入面嘅車飛
thanks
腦殘睇漏左
你行程好趕?趕到冇時間走盞一定要搭嗰班skyliner?
想問清楚,假如買全國pass
由名古屋去東京,係咪都可以照搭東海道新幹線
只不過一定要上「光」Hikari/「回聲」Kodama
唔可以上「希望」Nozomi咁解
新手驚買錯pass
名古屋玩6日,市內同去其他地去應否全程自駕?我見景點好散,第一次去中部唔識plan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞