日本鐵道消息及旅遊情報交流區(68)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
其實而家用東仔pass仲可唔可以上えきねっとbook位
可以
不過日文版同中文版都要相金先惠 完全冇優勢
武肺前最後一次去日本坐過
(全程,因為要去伊勢奧津站,之後再租電動單車踏個幾鐘頭去北畠神社印100城章,成程都係馬路)
回程仲要差D上唔到班JR,錯過左要等成個鐘有突
可以順手去下名古屋一堆混亂交通系統
例如城北線, ゆっとりライン, ニリモ
要趕坐頭班車
早10分鐘先到個站劃唔劃得切?
我估同以前差唔多,係冇左回數卷隻貨
頭班車通常係早一日買
我通常第一日搵個冇乜人嘅車站劃曬佢
唔係,新嗰款係事先指定日子既團體飛其中一張,散賣出去之後要自己去窗口改日子

8至9月既大雨+颱風玩殘既日本鐵道

2022年8月3日大雨
津輕線 蟹田~三厩 (日期未定)
米坂線 今泉~坂町 (日期未定)

2022年8月13日大雨
秋田內陸線 鷹巢~阿仁合 (日期未定)
磐越西線 喜多方~山都 (2023年春)
奧羽本線 鷹巢~大館 (2022年10月8日)
五能線 岩館~深浦 (2022年內) 深浦~鰺澤 (日期未定)
花輪線 鹿角花輪~大館 (日期未定)

2022年超強颱風南瑪都
錦川鐵道線 岩國~北河內 (日期未定)
久大本線 豐後森~由布院 (2022年10月2日)
肥薩線 吉松~隼人 (2022年10月2日)
吉都線 全線 (2022年10月3日)
日南線 南鄉~志布志 (日期未定)

2022年熱帶風暴塔拉斯
大井川鐵道大井川本線 全線 (日期未定)
大井川鐵道井川線 全線 (日期未定)
頭班車+假日最好劃定
會好full
試過班車有圑體客搞到少咗好多位
好彩上網望一望唔係book唔到位
0632唔係東北新幹線嘅頭班啦
好耐冇上過嚟,留個名先
去仙台唔係頭班但係去以北係頭班車
所以唔敢包

都係嗰句劃到就係驚瞓過籠㗎啫
唔劃嘅話一有問題出現就係連鎖反應
有幾多人落熊本機場
應該當地先搞到
大宮有時會開加班車
限日子 限位?
鉄道開業150周年&只見線全線運転再開記念
旧国鉄カラーラッピングトレイン
キハE120-2[仙コリ]
https://twitter.com/Yuga_Senfuku701/status/1575403569175736320?s=20&t=7v1f3ho092hWjhzIW_QLug
下個月去坐只見線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞