結婚為男人帶嚟乜嘢?

693 回覆
421 Like 65 Dislike
呢個年代有年金,後生可以供,退休就自給自足
我另一半已經講到明佢唔會改,要我接受佢係咁既人,
因為佢覺得自己無錯,而佢啲姊妹都覺得佢無錯,
其實點解一定係男人去挽救?
之前其實分左次手,佢話佢會改,
但宜家又變番咁,

其實真係無得紙上談兵,你既建議好有用,
但唔係對對情侶都行到你果套,
每個人經歷既野唔一樣,性格唔一樣,

而且,其實你都講係挽救,點解情侶關係要挽救?
正正係因為事實上根本唔係每個人都搵到真係啱自己既另一半,你搵到我真心恭喜你,但你唔能夠去咁既態度去指導人,因為無人想段關係變成咁。
點解唔比?
屌人老婆特別爽

仲要一路問佢 邊個大啲
你鍾意點講就點講啦,你搵唔到個願意同你一齊努力嘅人,唔係我嘅問題
純粹係你條女唔重視你,唔係我個方法唔work
話返工攰,又有壓力. 不過我諗主因上面有師兄講中左,唔撚愛囉
好多男人搵另一半既心態係搵一個陪伴
好多女人搵另一半既心態係搵一個依靠

香港太多溫室長大既人

d白痴妹人生遇到咩問題第一時間就係將個問題丟比男人幫佢解決
同呢d女人一齊生活你係唔會感受到一齊合作建立一個人生既感覺

當然男既一樣有無腦白痴仔
但相對女願意同個無腦白痴仔結婚既係會少好多

如果你圈子識得多女既專業人士
就知道同d叻的女人相處係好舒服
當然你亦唔好期望佢會好似個白痴妹咁嗲你成個小女人咁
好撚好笑
女權主義叫女人返工
令男人人工少咁大份
之後女人出唔返果一份出黎
都重覺得係男人錯
經歷左結婚,生仔,買樓
人生都算係咁
有時個老婆真係好難頂,但俾面個樣咁似自己既女,就會忍下,此終男人剩係出精,女人就真係負出大代價
巴打,其實我其中一個重點係你態度,我一直都講緊你方法好完美,但係你咁既態度唔會說服到啱啱你覆果位巴打。

你只係好彩你搵到個啱你既另一半。
女人既專業人士?好似得吹水科果啲

硬科學stem 果啲有真料既女人?我一個都未見過
(醫生其實都只係鳩背就得)
但其中一個分別係
人生好多決定個major stakeholder係自己
但生仔個major stakeholder唔係自己

雖然大多數決定係自己攞自己較飛
生仔係攞人哋較飛

如果奉行consent/contract嘅精神
會多一個潛在理由傾向唔生仔
我知有D人係可以婚姻好美滿,去到做阿爺

不過唔該你係靠自己努力維繋你婚姻,唔係靠犠牲其他男人黎維繋你婚姻

你一味話係男人做得唔夠好,有時真係好驚你呢種人,為左你同你老婆KEEP到FOREVER,犠牲身邊D人都在所不惜
只有益處?完全唔覺得
而家有幾多個家庭係真係可以做到男人養家,女人係屋企唔使做?
未結婚嘅時候好多人喺屋企都唔使做家務
大把女人結咗婚之後又要翻工
又要打理家頭細務
好彩嘅話個老公肯一齊做
唔好彩嘅話要自己做晒
咁都叫做只有益處?
資源分配不均、全球暖化乜乜柒柒問題全部都係因為太多人而造成。仲繼續生仔去加劇呢啲問題又令下一代受苦惡性循環係咩玩法
永遠只係諗自己,整個生命出黎為左滿足自己私欲
「我責任就係要延續後代」大佬唔好癲啦,你第時都死左個地球個社會係點仲關你春事咩
做實驗都要講consent,生仔呢鋪咁大既賭注有冇問過佢想唔想出世?你係咪100%確定佢唔會受苦、唔會討厭做人?我諗呢度好多人都係打份工,朝9晚6週而復始,你想生舊野出黎繼續loop同一樣野,係心理變態

生仔本質上根本係唔道德既事,尤其係留係香港果啲生出黎等佢做獨裁政權既小粉紅奴隸?痴撚線
女人為你生仔都好痛苦啦
真愛先唔會計黎計去
戇鳩
男人先出最大代價
女人只係借個肚出黎十個月
男人最負擔果十個月既資源同女人同到bb 長大為止最少十八時既資源確保
幾時有覺得男人錯?
從來冇咁諗
唔知你點得出呢個意見
帶定頭盔先,唔洗話我唔比錢
所有屋企支出都係我負責,包括供樓養車,我老公賺錢買花戴架
從來冇覺得老公錯,只係家庭崗位唔同
你眼中應該無net依個概念
乜有人話女人唔駛做?無
只係女人做左一,會拎走三既回報
唔比屌咪離婚得佢有西咩
你成日自欺欺人做乜
我上次另一個po都同你講咗我女朋友研究天文
我識大把女仔friend科研好勁

係要扮睇唔到
退一萬步,以你講法﹐我唔駛揾最top嘅女人
求其出街都揾到一堆女人勁過你
如果你話佢哋冇價值,你就仲差過佢哋
離婚!
唔會計黎計去

女人:咁你做乜工
搵幾錢
有無樓

唔計?你唔嫁個保安既點解?
醫生又只係鳩背
你真係好鐘意先入為主 自大狂妄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞