居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
金管局調低壓力測試要求
https://lih.kg/3156537

想買房協嘅,可以去了解下
number 抆水 多咗機會執雞
但係要靠調低壓力測試先買到,都要諗清楚自己負擔能力,事實上係加咗息,將來有啲咩事要用錢都唔洗咁驚
想問下上年綠表單人有冇機會買到租置? 定係上年綠表家庭已經掃哂
上次租置放去綠置居賣,單人隊都有機會揀

印象中係第一次擺去新居屋一齊賣,加上新居屋禁售期對比租置公屋太長,同期又有售價平一截嘅綠置居,所以我覺得之前數據嘅參考價值唔高
有d 唔太明點解租置要放新居屋到賣, 佢都淨係受綠表人士玩, 咁同放係綠置居條隊咪一樣 定係條款跟埋新居屋咁?
條款同新居屋唔同,我都諗唔明點解咁玩

可能上次綠置到後期,租置好賣過新樓
所以今次綠置只賣新樓
有但全部得返廿百呎樓下個種
白單排千幾都係晒氣
白表居屋都無人要
https://lih.kg/3156234
過往係長者揀樓,白單先開始審核
所以大家一直叫白單唔好急,自己執定文件就OK
今年可能有機會
佢而家先收信,個號碼應該好後,比我都唔交表啦
未confirm,預計11月先開始揀樓
其實唔係好耐,6月中先攪珠
今次賣嘅單位成9千個,派嘅審查表都多,係要花時間

官方公佈係第四季揀樓,個人估計會等輪侯公屋班人揀完蝶翠苑同青富貨尾先開始居屋揀樓
揀淨900個先到白單咪姐係下年年頭/中先開始有得揀樓
肯定啦,要賣完8000個單位先到單人隊
有無可能呀
11先簡就好 可以睇埋綠置抽咩波先
新手一問
租置而家重有靚野咩(係咪多數兇宅/有問題/垃圾房位)
大家預計綠表非長者隊有冇1000個大單位揀
最好啦
租置好多靚嘢

租置公屋兇宅/自然死亡單位通常會照派比輪侯冊人士
建議你自己睇咗心儀屋邨有咩單位,再實地考察,睇下鄰居係點樣,嫌棄租置嘅可以去買新樓

單位數量同資料自己爬文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞