居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
大家估下聽日會唔會有價單?

唔會咁快,慢慢等
根據上期5月21號出信 24號出價單 31號揀樓
我估今個禮拜五先會出信 下星期一先有價單
完全同意,今期貴咗就係貴咗。
佢肯改折扣率都還好,起碼叫買嘅份數多咗(雖然其實冇咩用

至於抽倒抽唔到,又係另一件事
隨時今期政府唔肯改折扣率爆大冷滯銷,幫手踩多腳推冧埋最後一道防線,who knows?
綠表俾完訂買啟德如果幾年後撻訂會唔會俾人沒收公屋同追差價?
收樓前你撻訂都係蝕揀樓日比嗰5%
事實上,居屋真係有折扣。而且佢用嚟計售價嗰個市價基數,已經考慮埋單屋苑質素,唔係用海璇6萬蚊呎價嚟計算,所以唔好以為樓市下跌,你就可以用居屋嘅價錢買到海璇,實際上可能只係買到好舊嘅單幢樓。

事實上,抽中而買到嘅話,就已經係用低於市價買咗個單位嚟住。如果你唔係諗住補地價喺公開市場賣,只要樓市唔跌穿49%,你的確係無損失,唔存在買入即坐艇嘅情況。

事實上,之前個 post 提及過嘅因素,係同時間出現,必須捆綁嚟考慮,你要格硬分開嚟睇,只見樹木不見森林,才是不設實際。
唔好諗咁多啦
乜都唔改 你估啲白表食唔哂咩
其實唔使諗到咁複雜
計掂數輕鬆供的話 why not?
就算呢刻樓價唔大跌 5年10年後邊個估到
唔通買私樓就唔使坐艇
驚跌唔敢入市不如成世做租租算啦
樓市唔跌穿49%就無損失
一睇就知你係on9
居屋用意係俾人住&改善生活,

買又得,唔買又得嘅人,

不如讓返個機會俾有需要嘅人買嚟用!
綠表買得大單位全部長者,大單位換細單位加樓價跌帳面輸錢係改善唔到生活,所以建議綠長skip
咁仲有好多其他考慮因素
好多買嘅 case,係因為間公屋只係靠長老才霸得住
一旦長老離開,就會超額無得繼承,或者變寬趟戶要調遷去細單位
居屋一個月供幾千都驚?
租套房都幾千啦
真係好
我就要供萬五
買邊度可以月供幾千咁少
買開放式?比五成首期?定係分40年還?
正正常常都供過萬一個月 而家仲要加左息
東涌,安達280尺
等揀樓期間,我哋又溫習下常見問題啦

Q: 揀樓當日要支付訂金,究竟可否用現金來支付呢?
A: 不可以。
如果有幸通知揀樓,記住要準備「銀行本票」以及「支票簿」。由於綠表買家最高可以做95%按揭,所以現場要支付半成樓價作為訂金。綠表買家要準備一張61,000元 (2022年暫定$59000,以揀樓信為準)的銀行本票,就是用作支付樓價半訂金,若該半成訂金超過61,000元 (2022年暫定$59000,以揀樓信為準),準買家便要以個人支票繳付餘額。這一筆餘額,房委會是不接納買家用「現金」支付的

Q: 揀樓當日除了交訂金外,還需否支付其他雜費,特別是「印花稅」?
A: 居屋何時繳付印花稅呢? 就是在物業獲發「入伙紙」時才需要繳付。所謂獲發「入伙紙」,也就是落成的時候。房委會會發信通知你,需要在指定日期內完成法律手續及付清樓價餘款,這時才要繳付印花稅。

Q: 「印花稅」的計法。
A: 別以為是按居屋訂價來計算印花稅,因為居屋訂價本身是有折扣的,而稅局徵收的「印花稅」則以市值來計算。所以實質所繳付的「印花稅」可能會比想像中高。

Q: 用家有長者計劃申請居屋,若不幸地長者在揀樓至成交前過世,又怎辦?
A: 以揀樓日劃線,如果長者於遞交居屋申請後,但揀樓前不幸過身,則不符合家有長者的資格;如長者於揀樓後不幸過身,即使在居屋仍未正式成交,仍可繼續成交。

https://hk.sports.yahoo.com/tv/kwwu-property/%E8%83%A1-%E8%AA%AA%E6%A8%93%E5%B8%82-%E5%B1%85%E5%B1%8B2020%E6%8F%80%E6%A8%93%E6%9C%89%E5%92%A9%E5%B8%B8%E8%A6%8B%E5%95%8F%E9%A1%8C-030000282.html

Q: 揀樓日已繳付訂金,甚麼時候申請按揭及上律師樓辦手續?
A: 等到居屋屋苑取得「入伙紙」後,房委會的律師便會發信通知買家辦理樓契等文件,買家須於指定日期內完成交樓手續及繳付樓價餘額,屆時就可以安排銀行按揭,以及到律師樓辦理買樓手續及繳付樓價餘額、印花稅及其他雜費,買家可選用房署律師或自行委託。

預約揀樓
房委會會向合資格申請者發出揀樓通知書,通知揀樓日期、時間,申請者必須按指定時間到居屋銷售小組揀樓。若參加「家有長者優先選樓計劃」,該名年滿60歲的家庭成員亦必須出席及登記。

進入會場後,申請者會先被安排聆聽簡介會,然後進入選樓室選購單位,單位以「先選先得」方式購買,所以準買家宜先做足功課,以便用最短時間作出選擇。

https://hk.sports.yahoo.com/news/%E7%94%B3%E8%AB%8B%E5%B1%85%E5%B1%8B-%E6%94%AA%E7%8F%A0-%E6%8F%80%E6%A8%93-%E6%94%B6%E6%A8%93-%E6%88%BF%E5%A7%94%E6%9C%83-%E7%99%BD%E5%B1%85%E4%BA%8C-%E5%AE%B6%E6%9C%89%E9%95%B7%E8%80%85-%E7%99%BD%E8%A1%A8-%E7%B6%A0%E8%A1%A8-070013949.html
私樓現價已反映下行情況,但今期居屋售價未反映,咁難明?
之前山麗裕泰梅窩屏欣過埋新界居屋就算380呎做9成按都係月供幾千埋到單
白居二幾時出購買證
而家居屋既定價係睇入息,唔係睇樓價,只係由公佈到賣樓中間會有差異,先再微調個折扣率,所以如果之後人工唔跌,居屋售價理應唔會差好遠,只係會調低折扣率
睇黎唔係今日
但又有傳聞長者隊排得前可以上網CHECK到揀樓日期
不過價單都未出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞