居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
買得到啟德,北角石門當然會買。但係如果排得唔靚 得返東涌觀塘果d細單位又應唔應該用左個機會。 當然,大家都睇到樓價個勢跌緊,未必一定要focus 係居屋。 真係1516

利申:排2xxxxx
加價班垃圾都照搶啦 洗乜調折扣?
已經半價
係半價呀 但係居屋就係居屋
私樓就係私樓
利申 綠核第二粒波 而家真係15 16
好肯定
好老實 而家應該都算係一買即輸
但如果覺得值 供到 就買啦
咁又唔係咁講,政府售價定咗,錢點都係收得咁多。
反而如果有遠見,就應該要改大折扣率,確保今次銷情唔會有滑鐵盧,同時等你哋分數買多咗,將來仲有誘因等你哋補地價,促進庫房收入。

而家居屋補地價,我諗佔整體大數5%都冇,有錯請指正。

舉個例,佢肯改到70%折扣率,到時淨係補30%地價就爭好遠,補完地價正規出租,政府又有得抽稅,何樂而不為?
睇下啟欣苑後面塊地十二月賣到咩價錢就有參考
你有綠表咪1516
白表本身都捱緊貴租又驚乜?
加上居屋都諗住炒就抵死啦
白表又真係焗住買
我白表1516緊,同屋企住唔洗交租,但又想有私人空間
前題你份工穩陣有得供
一個唔好彩失業就
各位中幾前都好
量力而為,唔好覺得N年後實賺夾硬來
寧可買平少少鬆動少少
或者預失業一年半載都頂得住
否則變銀主盤,放上來同人講都係被人笑
真,仲有有好多雜費,一失業就gg
計掂數供得起有乜好諗
你遲早都要搬出黎住架啦
除非你已經搞掂咗住屋需要(痴屋企住唔當啦)
兩個人點都ok啦 除非人工真係低到加埋30k都冇
北角最貴單位
如果按九成
都要供成2皮一個月
其中一人失業都好頭痛
你真係諗得好完美,以為樓價跌,政府就會平賣居屋俾你?
根據以往經驗,只要樓市一向下,政府就會暫停售賣居屋
本身樓花期係2年,樓價一直跌嘅話,佢可以等到現樓,甚至 strong hold 10年
仲有,依家啲居屋,專登用公屋嘅規格嚟起,方便政府隨時轉換用途
到時隨時轉做公屋、政府宿舍,甚至賣俾發展商改裝做私樓賣都得

居屋係一世人只得一次嘅福利,將來抽唔中、政府停售、自己超額 就會失去這個 quota
抽中嘅,希望你好好珍惜
點解19樓或以下寧願唔買?
北角仲有淨先算啦
其他大部分都係供萬鬆啲 真係租樓都唔止
如果樓市跌一半 咁99%折扣率 補地價可以1%添
居屋係房委會生財工具 佢咪唔好拎出黎賣囉

再者安達臣個幾千個單位轉番左公屋都無損失
舉例啫,始終一家人住,又用長者名,最緊要尊重佢哋意願,佢哋可能有D古怪要求,提早問清楚有咩係佢哋「不能接受」,剩低嘅自己決定,或者成家拎哂D圖慢慢研究
最主要講到想買就有下次一定抽到咁居屋含量不嬲最主要唔係價錢而係你個運氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞