居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
開門見廁
隔陰露台
公屋裝飾
等到頸都長
新建單位面積「封底」,所有於2026-27年度起落成的資助出售房屋一般實用面積不少於26平方米,新落成公屋(一至二人單位除外)一般室內樓面面積不少於同等水平註;

真心分享

想日後換私樓就唔好買啟德北角喇,買北部都會區呀
例如今期租置公屋,或者嚟緊房協百和路、洪水橋

(iv)建造亮點發展群──規劃多項亮點設施,帶動發展,提升生活質素,包括文化設施群、專上教育院校、大型體育設施、醫院網絡、政府設施群等。位處核心商業區而沒有特定地域要求的政府辦公室,例如金鐘道政府合署近四成辦公室樓面面積,將遷往「北部都會區」,帶動該區發展並騰出核心商業區土地;

想買百幾尺細單位就要把握機會,絕版㗎喇
(iv)新建單位面積「封底」,所有於2026-27年度起落成的資助出售房屋一般實用面積不少於26平方米

https://www.info.gov.hk/gia/general/202210/19/P2022101900212.htm
新落成公屋(一至二人單位除外)

味一樣
註:新落成公屋單位(一至二人單位除外)室內樓面面積不少於21平方米,大致相等於資助出售房屋實用面積不少於26平方米。

公屋唔計牆身,居屋計
真心分享

想日後換私樓就唔好買啟德北角喇,買北部都會區呀

真心咩?
肯定升值快,自住就其他喇
我驚遲啲北部都會區迫過深水埗
升值應該真心快
從投資角度 近北都地鐵既居屋會升得快過市區
如同想當年買天水圍到依家放一樣道理
講倍率應該北都賺多啲
係咪搞笑?
公屋無變過,無下限
居屋以前最少一房添,之後先縮到開放式,今期開始先有細開放式
根本由頭到尾都係政府自己搞出黎
以前無咩限制都唔會起咁細
根本唔需要咩野封底
更唔好講咩野住大D
根本就係加完價扮減價
房署最後一樣可以起60%開放式,30%一房,10%兩房
幾多人單位係房署自己定
你話佢係1-2人單位
咪一樣可以任起
一向都係㗎啦,可能日後1-2人家庭全部要共用設施或者去「簡約公屋」
有講漸進
不過好似係私人參建果D
其實唔漸好過漸
漸得都係貴到驚你買唔起
其實呢兩樣都係「知情人士」「消息人士」透露、考慮、建議之類
即係齋吹,9UP
漸進式真係要自己計得清楚;居屋長者2700個配額,白表60%,都有唔少人一直問白長配額幾多呢類基本問題,比佢哋用漸進式同推佢哋落樓冇分別

假設買家以個人名義買入一伙8B座2樓及3樓F室、屬一房複式間隔,扣除折扣優惠後,單位折實售555.45萬元,以貸款年期三十年計算,最高貸款額為樓價85%,買家首年的每月供款為5,971元,及後第2至3年的每月供款為7,531元,第4至6年每月供款為18,045元,第7年及以後的的每月供款26,602元

原文網址: 新地再推漸進式供款 PARK YOHO Bologna一房複式首年月供5971元 | 香港01
根本按保,呼吸PLAN,置業貸款,漸進式供款...都係勉強推D無能力既人上車既技倆
唔係唔洗還,只係遲D還
真正幫到人既係減價同折扣率,因為真係可以唔洗畀
計返其實係還多左利息
其實依家減壓測都係一樣,話就話易左上會,但係加息都係供多左,到時一個唔覺意,就一地銀主盤。
政府基本上推左一班人去懸崖邊
加息都係慢慢嚟,但漸進式第4年已經係開始金額嘅3倍,嗰班人可能連裝修、家電嘅分期 / 貸款都未還完
個名呃唔少人
根本1D都唔漸
應該改做激進式
10月都就完, 重未有消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞