居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
係講緊班「孝子賢孫」推個老人出嚟買樓拎著數,但唔理後果
「優先揀樓」背後代價唔細
淨係俾佢地揀到間市區兩房,賣出去賺到既錢夠cover幾十年綜援錢啦
仲有醫藥費 呢度先最貴 除非你選擇到時唔醫佢
公院瞓一晚$120?當老人院住都仲得大把人都係就咁扔個老人家入院,然後死都唔肯接
綠家2600有冇得揀
上次綠家全部有得揀

公屋2-3人單位
有得轉3-4人以上即買
聯名長命契,點樣自己賣左佢收埋d錢
好多用兩老名,留返自己名再抽居屋或者首置
想問居屋改咗禁售期五年 咁租置係咪無變
回帶
港女: 你應該講自己買唔起私樓所以先想抽居屋
https://streamable.com/hgl7e4

每年一bin 原來先2年
crazy
18.6.4 若買方在簽署轉讓契據成為本銷售計劃下出售租置計劃回收單位的業主後轉讓或出租其租置計劃回收單位,須按照轉讓契據的條款和《房屋條例》(第 283 章)的條文及其日後修訂的規定處理。而下列的轉讓限制將適用於本銷售計劃下所出售的租置計劃回收單位的業主:
(a) 由首次轉讓契據日期(註九)起計兩年內:
(i) 業主可以轉讓契據內所訂明的買價,把該單位售回予房委會。
(b) 由首次轉讓契據日期起計第三至第五年內
(i) 業主可以房委會評定的回購價把該單位售回予房委會。回購價為該單位在業主提出回售申請時的評估市值,減去原先購買該單位時所獲得的折扣後的價格。
(ii) 若房委會拒絕業主的回售申請,業主可在繳付補價給房委會後在公開市場出售該單位。
(iii) 業主亦可在居屋第二市場按業主自行議定的價格出售該單位予合資格買家,而無需繳付補價給房委會。
(c) 由首次轉讓契據日期起計五年後:
(i) 業主可在繳付補價給房委會後在公開市場出售該單位。
(ii) 業主亦可在居屋第二市場按業主自行議定的價格出售該單位予合資格買家,而無需繳付補價給房委會。
接獲將單位售予房委會的申請後,房委會會根據屆時適用的政策,保留權利由房委會接受轉讓或拒絕接受轉讓。按現行政策,房委會不會接受任何租置計劃回收單位由首次轉讓契據日期起計五年後的回售申請。

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2022/common/pdf/g_application_guide_c.pdf
P.20

我建議住緊細單位嘅綠家考慮換個呎數大 / 交通方便的租置公屋
好過一家幾口迫喺偏遠地區開放式居屋
白單有得揀未
連表都未收到
第一年復售居屋唔只兩年了分分鐘十年都有
仲搞緊家庭隊審查, 單人要等等
年尾真係揀得切樓咩
應該ok啦 做埋家庭隊審查 已經開得波
第一批揀樓日期會喺幾多日前通知?
請問翠嶺峰2手買唔買得過 有冇調景嶺巴打分享下 個價就黎拍得住私樓
咁做咩唔買私樓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞