居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
以前係要入表前已經填好
宜家要抽中先要你填
已經簡單左好多
反而衍生左填定唔填呢個問題...傻的嗎?
想問點樣改收信地址?
(已做入息審查)
網上搵改地址form填完寄去房屋署
唔通真係12/31號先開始揀樓
封信教曬啲人點填都要問
請問交完審查文件之後會幾耐先通知揀樓架,9月交完到宜家都冇消息
我2月交表到宜家都未有通知呀
完全冇聲氣,都唔知幾時會書面通知揀樓,等到2046
上期係單人出信後兩三個星期,你照咁樣估時間啦
ching意思係上期白單收到交審查文件既信之後兩三個星期白核會收到揀樓信?
長者隊收
正路應該下星機有機出價單同出信
咁白核係咪至少要等到下年先會收到
差唔多, 長者隊應該要搞一個多月
聖誕前
好的,唔該晒咁多位解答
有人透露 / 聽講 / 傳聞下星期出揀樓信比長者隊,今個月內開始揀樓

大家有新消息就上嚟通知啦,或者密切留意官網幾時有售樓說明書及價單

長者隊有時間就最好準備定心水LIST,例如:
1. 北角15-25樓X室,
2. 北角10-13樓X室 (老母死都唔要14樓)
3. 愉德20樓以上X室 (老豆話19樓或以下寧願唔買)
最好帶長者實地考察一次,再睇下附近環境日後規劃

綠表人士如果想買租置公屋,要開始留意邊個屋邨法團有問題,好多爭拗,邊D做完大維修,咁就煩少D,最重要係邊度有垃圾屋

最後再提提大家,最終售價已經出咗,個別單位價單未出,樓市升跌都唔會影響售價,只會影響折扣率,同日後補地價有關

例如售價200萬,五一折計,原價392萬
樓價跌,層樓變咗350萬,咁你就係用五七折買樓
頭盔:概念係咁,但我經常打錯數字,㩒錯率數機大家明就得啦

最終售價資料
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2022/common/pdf/finalised_price_information.pdf
最快應該
7號出信出價單
14號揀樓
樓價跌左咁多
唔知佢折扣率跟得有幾貼
有冇人未收樓打算撻訂?見嚟緊一年樓價一定跌
睇嚟巴打排好前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞