居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
俾番個位人啦
收到資產審查表 有選樓編號 即係點?
可以揀樓之後先買
可以淨係買房協嗰張一心揀房協
可以買完後退(銀行收手續費)
算多選擇 雖然麻煩少少
都係嘅揀岩嘅樓緊要過果幾舊水手續費
官網已經出咗選樓須知,準備買樓而又識字嘅記得去睇睇

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2022/tc/flat-selection.html

在選樓時,申請者及其家庭成員必須由遞交申請直至簽訂房委會居屋/租者置其屋計劃(「租置計劃」)回收單位的買賣協議或房協「資助出售房屋項目」(「房協資助出售單位」)的臨時買賣合約當日,仍然符合各項申請資格,並須再作申報。如申請者及/其家庭成員有任何資料有所改變 (包括但不限於家庭人數、家庭成員的婚姻狀況、工作狀況、收入、資產淨值及住宅物業擁有權),或每月家庭總收入/家庭總資產淨值已超逾申請限額,或申請者或其他家庭成員已取得私人物業等(如適用),必須立即通知居屋銷售小組有關轉變,以便房委會重新審核申請資格及選樓次序。若因資料改變而不符合申請資格,有關申請會被取消。
你問咗主任可唔可以分享下,我都有同樣情況
在選樓時,申請者及其家庭成員必須由遞交申請直至簽訂房委會居屋/租者置其屋計劃(「租置計劃」)回收單位的買賣協議或房協「資助出售房屋項目」(「房協資助出售單位」)的臨時買賣合約當日,仍然符合各項申請資格,並須再作申報。如申請者及/其家庭成員有任何資料有所改變 (包括但不限於家庭人數、家庭成員的婚姻狀況、工作狀況、收入、資產淨值及住宅物業擁有權),或每月家庭總收入/家庭總資產淨值已超逾申請限額,或申請者或其他家庭成員已取得私人物業等(如適用),必須立即通知居屋銷售小組有關轉變,以便房委會重新審核申請資格及選樓次序。若因資料改變而不符合申請資格,有關申請會被取消。
我答你冇,而你到時被DQ,你係咪會上嚟出PO搵我尋仇?
我答你有,轉頭你辭咗份工或者用其他方法令到自己合資格,咁你係咪又會出PO話我擾敵,想你買唔到?

選樓需知都貼哂出嚟比你睇,你有懷疑應該打1823

本票係咪一定要自己名開俾房署?
唉 線長第三粒 仲未有期

碩門兩房凍過水
有架頻密的78a落粉嶺站同4至半個鐘先一班的79x,78x,278a,遲下話會有大埔車同屯門54區全日線不過三萬人就靠呢幾架車係差少少,樓下商場配套算幾齊要有的都有
即係黎緊有信?
本票係去銀行買,可以比現金或由戶口扣錢
唔該晒
放棄唔填啦
希望大家揀到心水單位

如果我屋企人一次過幾十萬比我又得唔得?應該唔當收入?
揀樓當日或之前比計入你資產
居屋2022 (19) 揀樓喇!!!
https://lih.kg/3207553
原來白長咁多人DQ
- 長者未離婚就分開申請
- 長者曾經買過居屋,賣完又唔出聲
- 住緊公屋但綠白表一齊申請,諗住玩一開二又唔識睇申請需知
- 同其他仔女有聯名戶口又唔報埋
- 新抱同外家聯名有層樓,瞞住男家
- 長者戶口收埋大筆錢唔出聲
- 長者過身
- 冇交審核信
- 買咗私樓
請問白表買,但公屋有名係咪俾訂就要除名?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞