居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
裕泰苑都準備過禁售期,到時都可以參考下
屏欣苑配套好過東涌居屋太多
- 過條馬路有圖書館、泳池等
- 貼住西鐵站
- 行5-10分鐘就有多條巴士線去全港各區
- 多間食肆,有超市,小型街市,行遠少少天盛有個較大型街市,日後食環街市都喺附近
- 搭兩個站西鐵可以去YOHO MALL或屯門VCITY
- 屯元天大量診所、牙科,仲有屯門醫院、天水圍醫院、博愛醫院
再加幾間賽馬會門診

不過裕雅有私樓群包圍,又有海景,吸引力唔低,5年後9000蚊呎都正常
有海景 9000 咁無呢
不過我覺得半新居屋既樓價會慢慢咁跌
依家個價咁硬係因為樓齡低過19年既居屋供應太少
居屋計劃由2003開始停到2016先復售,足足停咗13年
但將來市場會多番好多做到925既居屋
會"蒸發" 十幾萬 高成數 供應
想請教下 即係樓齡一過廿五年, 層樓既樓值會大幅下降?

題外話,私樓過廿五年有冇相關既影響? 謝謝
私樓 正常 45 年 內都可做, 但都要睇返銀行/屋苑, 個人理解
所以3X-4X 年 樓 開始唔值錢 或 跌價跌得急, 因為很難再搵下一手

過25 年 = 喪失居屋優勢, 其實過20 年都開始唔太掂
多謝 好清晰 ,咁即係其實D樓開始舊就要換樓?

咁其實好多大樓齡都係有價冇市?
始終比較上難甩手, 加上樓齡大會有其他問題
我覺得主要都係睇地區,美孚新村呢D咁舊都大把人接貨
市區單幢舊樓就更多業主等重建賠償

其他樓齡高嘅樓,如果做咗大維修,價錢又會進取D
認同你所講,
主要我用5年後 因為今期 開始起碼綁5年, 模擬 返5年後 GE 情況
我覺得宜家係最少925既時候
樓價唔跌都仲可以玩多2-3年
但樓價跌就會慢慢跟住跌
就算今期買東涌即買即住
幾年後應該都有錢賺
但賺唔到咁多了
我估到時東涌只值7000-8000
好難估升跌啦, 不過東涌綫 會加3個鐵路站, 隔離 又有新填海區 會大搞, 反而係咁多個盤中 最有潛力, 其他根本上 已經定死咗
無啦啦收到信叫交入息審查
但我白核個冧巴都好後 係咪交完都係曬氣定點
16XXX ?
仲未收夠籌, 幾時先開得波
無咁前
唔會派到 2萬呀
我都係,但老母要我一定交
似乎白家放棄率好高, 連表都費事交
照交囉 反正入場費係咪都比咗 無理由唔交咁笨柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞