居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
同問
傻啦
私人參建個折扣率同居屋唔同
最後咪一樣好似首置上車盤果D做8折
唔易負擔
港府亦會善用市場力量,提升公私營協作,並推出全新「私人發展商參與興建資助房屋先導計劃」,在下個財政年度起分批推出三幅土地,讓發展商投標興建資助出售單位,以指定市價折扣率售予合資格人士。先導計劃亦鼓勵發展商申請改劃其擁有的私人土地興建資助出售單位。

原文網址: 施政報告|重推私人參建居屋已預留三幅地 強拍門檻降至最低六成 | 香港01 https://www.hk01.com/article/826346?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

1. 明顯唔係居屋
2. 折扣率唔見得會低過/同居屋一樣
3. 政府賣定係發展商賣都未知,但我估係發展商自己賣
4. 唔見得會有政府擔保,似係要做壓測
未必係大家想像中20年前果種私人參建
日後先導計劃的折扣率、申請資格等,將會參考房委會居屋的做法,並強調:「唔會話一定比居屋貴啲」。政府將在2023年首季制定框架,為確保單位質責,其中一個考慮方向是政府不再「包底」回購單位,與之前的參建居屋做法有別。

原文網址: 施政報告|私人參建居屋先導計劃推三地招標4000伙 未必包底回購 | 香港01 https://www.hk01.com/article/827002?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

或者呢個詳細D
其實政府都未有確實內容
我覺得同居屋一定有分別
但未知係邊方面
感覺魔鬼在細節
一開頭諗住sell你就講到好好
最後實行會發現有D野行唔通
結果同期望有落差
聽講白單開始收到審查信,但我未見到相,白單人士可以留意下信箱,真係收到就上嚟講聲~

另外,特快綠置居青富,蝶翠貨尾將於11月1日開始揀樓
正確係10月28號就開始 FB果啲唔準 唔好盡信

我係見到有人PO揀樓信
居屋有得揀樓未?
有價單樓書未?
仲有特快單人 唔到11月尾12月頭都唔使諗

雖然綠置貨尾已提示11月1號可以揀H按
但係等到12月頭 H按個CAP應該又有變數
變相買東涌沙田又要每個月供多啲
其實P按會唔會好D?
銀行會上調Prime Rate
呢家個問題係政府辦事效率低下
下下都做deadline fighter搞到第4季尾先揀樓
到時不論你P定H按
Prime Rate一加你都係會供多啲息
再等真係人都顛
居屋唔係收樓先做按揭?
所以都冇關係,除非你買東涌
#465咪講左對沙田東涌不利
入息審查份表係咪唔可以自己下載填錯左野
好似要樂富拎, 唔駛怕, 基本上你填錯/填漏, 個主任會不停搞鳩你
恭喜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞