居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
突然醒起,稅務證明係自己份稅單定公司幫你搞嗰份?
唔知上年係咪都係咁
居屋買家福音
邊到收到既風?
請教下 係計折扣價前 定折扣價後?
大約係買入價乘1.1x,你預1.2啦,實際數字到揀樓日先知幾多

例如買入價150萬

150萬x1.2 = 180萬
我指低過五百萬係 指 定價 定 折扣價, 假設折扣價300萬,居屋折扣係51折,即係原定價係588萬 ,咁新政策下係唔係100蚊稅?
依家新制度下

要15年先可以補地價 係私人市場到賣居屋
其實點解要15年

大部份人如果係投機 投資 5年都賣比綠表客同白居二阿

仲要等15年後 自己補地價賣出去咁傻?
居屋計印花稅係用1.1x倍嚟計,唔係折扣前

買入價300萬,用1.2倍就係360萬
低過500萬,假如新政策落實,就係100蚊稅

但係實際用幾多倍嚟計(1.1倍-1.2倍都有人試過),就要揀樓當日先知
綠表,白居二嘅人數有上限
自由市場買家冇上限
原來係咁
因為我一直覺得 佢第二個限制都無作用
比我一定會5至10年就放左佢
謝謝 但個倍數 有冇話點計出黎?
我上網睇 多數講印花稅係 以居屋原有價值計算 所以 唔太明

謝謝
一手居屋會有個「印花稅估值」,估值介乎原價同買入價之間,實際數字要你揀樓當日先會知道,政府無公開個「估值」點樣決定

而根據過往買咗嘅前輩透露,係用買入價乘1.1幾倍左右,所以大家都建議用買入價乘1.2嚟做印花稅預算

乘完出嚟個數,就好似普通私樓,睇返稅率表嚟計要比幾多錢
有冇人知8月申請貨尾青富苑有結果楝樓未?初初唔係話第四季分佈結果咩?
FB有人話打去問過,特快揀完先開始

而10月17(今日)有一大批人去揀特快剩低嘅單位
但唔係都會收左信先咩?好似冇哂聲氣咁
係就好
慳返幾萬蚊
呢幾年既公屋款居屋將來可能絕跡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞