居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
CHECK到邊日開始?
傳聞 / 聽講

查詢申請狀況CHECK自己幾時揀樓
https://ssfs.housingauthority.gov.hk/ssfp/status/022?lang=tc

係長者隊排好前先有
都想快啲揀,白核2千頭唔知有冇機會東涌大單位
如果申請人係單人公屋住戶,佢可唔可以搵一個非住公屋既核心家庭成員一齊申請綠表居屋?有無乜限制?
加名入公屋戶籍之後先可以
或者用白表
傳聞果然唔可以作準
招國偉:11月15號開始揀樓 聽日有價單
https://topick.hket.com/article/3393564?fbclid=IwAR0JH4hmhq6pv52-ZD1YDZqLXI2gbkoBXJAMOhBrqZ4cMsxgGfkc1xy56Ho

「居屋2022」今年6月已攪珠,據悉,居屋2022將於下周二(15日)起揀樓,樓書價單料明天曝光。
我都係綠長5x
仲諗住上黎問係咪得我未收到
依家知道了唔該哂
早d 訓發個好夢啦
一日揀到幾多個單位?
白表單人係咪無咁快揀樓?
啱啱先交左入息審查
白表單人 你過完年再黎問啦
3百幾至4百零呎都應該有淨啩
東涌三房/安達臣兩房
好緊張
請教一下。「進入會場後,申請者會先被安排聆聽簡介會,然後進入選樓室選購單位,單位以「先選先得」方式購買,所以準買家宜先做足功課,以便用最短時間作出選擇。」

先選先得意思係? 不是跟號碼?
同你差唔多 但都打消左啟德既念頭
係咪聽朝上網查就知消息
咁快就傳出信
真係想十二月尾先揀
未準備好
會一大堆人入去briefing room聽個柒頭講啲注意事項
然後跟號碼次序每round10個入真選樓室揀
4綠6白
如果呢一round咁岩同時都有人想買同一個屋苑嘅同一個單位
就睇下邊個入機快啲
所以最好list定最少5個心水
要details到單位number
未必有時間俾你慢慢問
要問就而家好問房署
佢會跟號碼每round叫10個8個入去
一埋到枱頭就先揀先得,唔跟號碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞