居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
就係因為係生財工具,所以就算唔賣,都唔會平賣
對於政府嚟講,高地價、印花稅才是更有效嘅生財工具
房署又唔出價單樓書
研條毛咩
正確!
that's why 我話抽到就要珍惜

以前港英年代,每年都有大量穩定供應,張籌唔夠前,可以下年再試過
依家嘅政策成日變,隨時可以停售,起好都可以轉做其他用途
如果今期抽到唔買,唔知幾時先有下一期,唔知到時收入會唔會超額,亦唔知下一期抽唔抽到
依家已經做到51折,即係除非樓價跌超過49%,否則你都無蝕底
唔好諗住樓價跌,你就可以買平啲,因為到時就會停售
依家為咗討好三萬部隊,不斷加佢哋人工,如果樓價再跌多啲,唔排除會停售居屋轉俾佢哋做宿舍
而家啲居屋咁細 比佢地做宿舍佢地點肯收貨
散仔宿舍都講緊五六七百尺起跳
單人宿舍
反正話有5000幾空缺又請唔到人
過到probation一人送一間宿舍
喂 真係唔好呃自己 咩叫做跌49%都無蝕底?
咁點解唔買私樓?
講真 就算已補地價居屋都同私樓差 半lv
現在家庭才可以排隊,遲啲改制單人都可以排宿舍都唔出奇
而且今年賣嘅居屋,除咗東涌,其他都係遠期樓花,仲可以做有限度改動,eg 細單位可以打通變大單位。未賣嘅更加隨時可以改規劃
一切視乎政府關心平民嘅利益? 定係關心三萬嘅利益?
公屋仔學人覬覦私樓
佢都係舉個例姐,宜家麵粉價人工咁貴私樓根本無可能跌到49%土地問題點起樓法麵係求過於供
其實單白係咪可以成世考慮放棄抽居屋呢?
定係搵條女結個婚再抽穩陣
對某D白單人士,抽居屋易過搵條女
白單機會率大約1/300
結左婚之後機會率大約1/20
現今社會冇樓求婚要點過對方父母?
白單>抽唔到居屋>冇樓>冇人嫁>繼續白單
留意下房協
單人既機會率大好多
咁每人都有機會向上流既
私樓要通過壓力測試,已經係另一個層次嘅玩法
咁另一個玩法又唔代表唔得既
身邊大把公屋仔女升上私樓啦
跟住條女就同BB排白核或者公屋,又贏
條女+BB 白核
自己 白單
一期居屋兩次機會
唔結婚才可以咁樣拆兩張籌
結咗婚就只可以入一張白核

不過依家這個年代都無乜所謂,有人都係個仔出世2年後才結婚
你都95搭8,廢話連篇。

政府停售居屋,就改變到居屋樓價跌左既事實咩?依家呢期居屋既售價的確因為數市下行而顯得賣貴左,事實係買入即坐艇

你講果啲抽唔抽中係其他考慮因素,改變唔到坐艇事實。啲野分開講,清楚啲!
佢係9588
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞