居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
想問下如果申請個陣係白核既話會唔會比房署變左做白非核?
但係揀樓次序冇變係咪唔洗理
你家庭成員有變?
你有更改過家庭成員?無啦啦點知改咗?

定係你見到「其他非長者家庭」之類字眼就當係白非核?
咁快有得check?
排得前嘅長者隊有
我綠長第3粒
冇變過 由一開始就已經係夫妻申請
佢寫住其他家庭,定係我柒左其他家庭就係核心家庭?
夫妻=核心
未有咁快啦,房署都唔知後面叫幾多人嚟,而家比個日期你,到時要改咪盞搞
唔係長者家庭 / 一人就叫「其他」
咁睇黎都係凍過水
原來有得拎? 我都聽日去拎算
姐係查詢結果個到核心/非核都會寫其他家庭?我仲以為比人變左個申請類別
以我所知 今日 綠長 叫到5X, 你第3粒 有排啦
咩呀 綠長wo
唔好咁諗我啦,我一直都講如果唔理銀包,長者隊買啟德 / 沙田兩房最好
有人照顧嘅長者買東涌三房都唔錯

但北角一房 / 啟德大開 / 土瓜灣一房嚟講,安達兩房對長者比較好

我之前係咁講嘅:
咁啟欣兩房就一定贏安秀兩房,但樓價係 478萬 VS 325萬
如果我係投資心態,呢百幾萬喺賣樓前可以滾多幾多倍返嚟?
兩者都係延遲交樓,即2030年先可以賣比綠表客,但政府而家密密推綠置居,下期就有油塘喇,新公屋又係黃金地段,到時有幾多綠表客接貨就好難講。話哂啟德仲有幾個居屋盤喺隔離同你爭客

純自住就一定係啟欣兩房,但有老有嫩就要諗下仔女會唔會去外國留學,老人家過幾年嘅醫療開支,考慮清楚係揸現金望海景,定係要交通方便囉

就算冇小朋友,只係兩夫妻+長老迫啟欣一房定係安秀兩房咁簡單就唔講喇,夜晚做運動 / 睇電視都驚嘈住老人瞓覺啦

買安秀慳到嘅錢夠日日搭車去地鐵站,冇人叫你繁忙時間走去迫天橋嘛
(就好似而家山麗出市區返工嘅人,每日的士 / UBER來回地鐵站,鐵路直達港島)加上買得開放式得2百幾尺,間屋細,想家人身心健康就要去多D戶外,北角周圍都係馬路,人多車多,舊區D地又唔平,推住輪椅或BB車都驚啦,安秀就唔同喇,夠多公園,老人家自己出入都唔駛擔心
仲可以去附近公屋商場 / 老人中心 / 社區中心玩

即使買到安秀景觀差嘅單位,但返屋企路程或者落街散步就可以盡享君臨天下景色

咁當然啦,住得高就濕氣重,抽濕機唔慳得,但至少可以開窗
問心,你住北角 / 冠山低層敢唔敢開窗? 屋企要買幾多部空氣淨化機?
佢呢期網上查詢果度好似改左字眼,有無巴打整合下
2百零一個波
白核同白非核都係寫其他家庭
白核同白非核個分別係排位唔同
白非核就算頭珠
排位都好大
白核
白表的其他家庭申請者

好似冇變啊
其實上年經驗白單等到幾時先開始簡樓
去到下年3月?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞