居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
你咩屋苑?
馬鞍山
你出邊搵到同一呎價咩
幾大間?有無長者?
鍾唔鍾意馬鞍山?定係想要返市區?
咁如果預計樓價會再跌多1-2成
撻左佢都未必係錯既決定
我係已收皮白單,目前主要做安達臣、租置公屋推廣員
居屋撻咗政府唔會追你差價
私樓撻就仆街
咁跌法撻都好合理,end up 到而家樓市仲未見到有止瀉跡象

今期居屋我覺得起碼要調整折扣率去65% -70%以上先吸引

個個話今期北角居屋皇,前邊海旋七萬蚊一尺

但稍為留意新聞北角地鐵站上蓋私樓樂嘉中心最近成交已經得番12k一尺

仲用返51折黎計折扣,連地價呎價係超過$20000一尺
唔好諗住政府有擔保就盲上車
除非你好有貨捱得住,唔係仆街一次永不翻身
入得紙抽居屋都係有住屋需要架啦
已經半價咁濟仲有政府擔保 唔明有乜好驚
只係善意提醒大家姐,尤其是揸住綠表本身有層公屋嘅真係認真諗下大環境各種因素計下數。

有時唔係真係自住驚閪就大無謂衝架
學黃子華魚蛋論話齋,同一價錢人哋多幾粒魚蛋都有hard feeling啦,何況講緊供25年。

申請個時到而家,冇人估到大環境悲觀得咁緊要

利申:非唱淡,只是客觀陳述,大家量力而為。
唔好玩啦,就算個樓價跌一半,你。買到啟德或者北角,五年後點都有兩三百萬水位
以前就係,而家你真係諗多咗
你睇返同類型嘅啟德二手居屋,高水大約150-200
綠表都話有得諗
白表其實無得揀
同時要諗下今期就話抽得前有機會買
下期未必架喇 白長都唔係一定中
啟朗一手平過啟欣咁多
仲要啟朗一梯7伙 啟欣一梯26伙
都幾肯定啟欣過咗禁售期無啟朗賺咁多
綠表定白表
啟朗384呎賣緊580-600萬,啟欣1手賣緊280-300萬,二手高水成近300萬
所以同你講,以前同依家。

你用啟德做例子,我認真答下你
你講嘅係喺正啟德出口對到正既啟朗苑,以前咩買入價?
呢期啟欣苑買入價幾多?啟朗係啟德正中心對正出口,周邊私樓群;啟欣後邊公屋加男童院,不過呢樣都好小事;

如果你攞啟德計,我可以話今期仲大鑊。
因為啟欣苑隔離兩幅地都係下兩期居屋會有。
樓市下行係客觀事實,而今期居屋只改折扣率等於只影響補地價,唔會更改售價;換句話說對比啟欣苑,下兩期啟德居屋,售價理論上最少平一成到兩成以上

到時候你落成起計若干年再賣俾白居二,買得白居二人哋都係睇lump sum,你有乜優勢要賣得比人哋貴?

第二就係加息周期,以前人哋近零息供樓
依家cap2.5-2.75 ,最少加多一年息先停,呢度唔係錢?

仲有呀超哥交功課大量復建公營房屋同經濟因素都未計落去,市場價格都係由供求關係去影響,到時白居二呢個產物係咪真係賣得到價,我都好有疑問

所以諗住炒就真係算鳩數,搞一大壇野隨時得個吉
依家啟欣380呎賣280萬,隨時加大折扣200萬有交易,好肯定同你講5年後500萬大把排隊買
申請須知咪講咗只影響折扣率唔會影響售價
睇嚟你仲未明白個concept
只怪我認真左,原來大家唔同層次
大佬sor9
居屋已經好平仲要咁計住樓市升跌都好辛苦下要住就算9折你負擔到就要買架啦唔通成世租人樓風險仲大
你首期都10%啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞