居屋2022 (18)

943 回覆
2 Like 2 Dislike
入息資產申報左未有消息??
我綠長身三粒,齋等
未完成晒d審查姐,應該好快有消息
我白表家庭廿三無交審查過咗期佢寄急件催我
有唔少人信哂KOL,講到第幾粒珠就冇得揀,我見好多WM5000左右以為自己冇機會而放棄,結果派審查信到萬幾

但佢哋忘記咗移民 / 樓價跌轉買私樓 / 綠置居 / 今期租置公屋等因素

綠置居嘅青富苑 / 蝶翠貨尾都未賣,佢哋應該有部份人同時用白表申請咗今期居屋,比佢哋買完貨尾先開始咪幾好囉
信D KOL 最on9, 真係有心買既就算粒珠幾後都好, 收到審查表照填照交, 有得去揀既, 就算無心水既都照去, 最多空手而回, 咁起碼知道審查表係填岩唔會被DQ, 去過揀樓知道流程有哂經驗, 難保你下年粒珠好前都唔洗咁震.

利申: 我雖綠長唔洗填審查, 不過上年雖然排得後但有信去揀山麗貨尾而無去, 今年排得比較前(第三粒珠), 而家就唔知揀樓係咩氣氛而緊張左好耐.
今次 諗住買 邊區?
次序: 兩房北角>啟德>石門>一房北角>啟德
黎到呢度就一定包括到我個位置
想買兩房無長者真心難, 家庭隊真係得個望字
你應該唔駛要1房啦,
頭幾粒家庭隊 都應該有東涌/安達臣 2房 GE
星期五如果無消息又要等下星期
長者第三粒就咪買一房啦
綠長第十八粒 (GE37XX)你覺得有冇機會長者配額之前揀到?
問左屋企人其他地點都唔考慮呢, 我上面講既兩房先得642個, 又未到我個排位, 所以一直係度等, 咩消息都無真係幾折磨
今期好難估,要睇你前面D長者會唔會去買綠置居
上期都叫左第二十粒
上期冇今次咁多選擇嘛
今期有北角啟德,性價比高有沙田,將軍澳
大單位又有東涌3房2廁

我覺得對綠表長者好有吸引力
上期GE邊有叫得第20粒.....
綠家就有
叫到100添
山麗都無人要
早期皇后山分屋都冇人要。。。點搵綠表買
所以咪綠表單身都買到一房
我就係WM0136xx,公屋排到,暫時放棄居屋
各位觀眾!!! 終於有新消息喇!!!

特快公屋即將揀完樓,隨即會開始青富苑、蝶翠苑綠置居貨尾

而銷售單位資料已更新
https://www.housingauthority.gov.hk/sale-of-unsold-gsh-flats-under-EFAS2022/tc/index.html#chingFu

睇FB GP有人話特快公屋10月27日揀完,3號場就可以轉交居屋揀樓,因為綠置係觀塘銷售小組揀

大家有新消息就上嚟UPDATE下啦

冇揀樓經驗嘅可以去睇下呢個表,每晚更新,大家到時居屋揀樓都係咁樣

https://www.housingauthority.gov.hk/sale-of-unsold-gsh-flats-under-EFAS2022/common/pdf/status/status-ching-fu-a.pdf
我估下星期公佈價單
跟住11月揀樓 (我估)
如果揀樓當日 戶主/申請人有隔離令係點處理?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞