魔戒 力量之戒

617 回覆
21 Like 40 Dislike
一陣好似生化危機咁仆直
拉丁女皇係咪敗筆
同愛隆同一個血源喎
已經仆緊
睇咗第一集覺得都接受到
不過試用期之後要比錢,想問下有冇family plan㗎?
In place of a dark lord, you would have a queen.
Not dark but beautiful and terrible as the dawn. Treacherous as the seas. Stronger than the foundations of the earth.
All shall love me and despair.

罰編劇組番去抄一千次
劇組:
我一開始已經帶哂頭盔
講到明就唔係跟托老原著改編
所以個角色同原著有出入好正常
你班友咪撚再屌9我
個符號係地圖指明索倫邪惡大計地點
但個符號係索倫係Finrod上面留低?
點解將自己情報係敵人屍體劃出來?
仲有明明係地圖,
點解numenor個spy畫嗰個又exactly一樣match?
bAd rEvIwS aRe TrOlLs
同captain marvel last jedi個啲差唔多情況啦
連pr手段都一樣
唔屌囉,直接唔睇唔題
冇noise仆得重直
睇下cctvb, 冇人睇點會有人屌
Hard sell 到
包裹個package都要印埋你就知佢好唔掂
女主角雖然靚但啲演技真係
其實唔明點解佢地唔原創個女主角算
照整到衝動撚就唔使而家咁夾硬話佢係galadriel
完全唔make sense
利申我覺得係睇得落去 冇話真係差到好誇張
但hotd劇本同演技真係屌打
呢出啲writer一拍埋就輸晒
睇完最新個集好多重要角色都要加黑人真係好嘔心 又唔見佢地半獸人搵黑人做
Elf 都有真係頂唔順
想問下正史係咪時間線 唔岩

佢而家條線應該100年內 會斬索倫手指

係咪應該會包呢幾件事

索倫人形呃精靈做戒指 做哂 3 7 9隻?

矮人挖到有炎魔 滅族
移居孤山 再比惡龍滅
矮人挖到有炎魔應該係哈比人同魔戒之間既事
好似係比炎魔滅左先移居孤山
咁似係斬完手指之後既事
黑精同黑人領袖,女人矮人都算撚數

但騎馬嗰幕破壞曬感觀
趕住返中土賣命笑乜撚野笑
係都閃幾幕家鄉跟住微笑/苦笑

破壞前作development都算
今集仲要破壞自己角色development

可唔可以拉個導演出黎打靶
成部劇個主線根本極模糊,話就話係打索倫,但成日都講埋d無無謂謂日常劇情,係海度飄都可以飄足一集,執咗失憶甘道夫返黎後成日就玩下螢火蟲搬下屋咁又一集,根本就無推過主線咁滯,大部份時間劇情都根本無衝突位。睇返人地house of the dragon一集就已經跳咗兩年,都係演日常,但人地d日常係棉裡藏針,理解到各個角色嘅立場同衝突位。每場戲都有野交待出黎,唔係純粹俾d唔重要嘅角色走下過場。
但兩套野其實講嘅嘢都完全唔同,都冇得咁樣比較。rings 都唔係講搶皇位,都係打怪獸咁,background都唔同。
原著文字創作同技巧上,LOTR系列其實重高過GOT係重高一個層次。
但而家反而呢套四不像劇情同對白水準竟然遠遠差過THOD。
Fans對LOTR系列會有返咁上下要求,除非你叫觀眾當係睇Twilight或50 Shade of Grey咁既expectation level 去對待Ring of Power啦。
我認同兩邊要sell嘅嘢唔同
但寫作水準呢啲嘢真係有得對比
例如角色塑造 對白 劇情推進嘅方式等等
好難推晒個問題去background唔同
不過咁講 隔離係有本書打底
而且martin自己都有睇住
而呢度amazon淨係買到嗰一細忽版權同埋搵咗班寫開一般美劇嘅writers
其實Amazon單係買“The Lord of the Rings”一本嘅版權已經夠拍四五套劇而且主題全部都係第三元紀元,無需要改頭換面

Rings of Power其實有意影射三步曲,所以先keep住用魔戒做主題,所以你先見到哈比人、樹人呢D原著魔戒鑄造故事裏面唔會參與到嘅角色出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞