魔戒 力量之戒

617 回覆
21 Like 40 Dislike
Amazon無精靈寶鑽嘅版權但班人又唔知咩事要寫到同精靈寶鑽有啲關係

而且Amazon買左電影The Lord of the Rings同The Hobbit嘅版權之後改曬D野又自創故仔咁買版權黎做乜9

明眼人都知貪電影個名氣啦
有興趣可以買返本精靈寶鑽睇, 入面每個故事都係好精彩, 亦都好適合拍劇
套嘢拍得好撚悶
今集個出兵過程鳩到無倫
都唔講佢出五百人可以幫到幾多,可能個個都識絕世武功,一個打一百個
Numenor作為一個海權國家,有全世界最發達嘅海軍
成個遠征隊得五隻船都算撚數
跟著編劇同大家講佢地俾人燒左兩隻船,就冇後補
最尾真係三隻船出發
我覺得完全係對觀眾智商嘅侮辱
Sauron唔係啲人一早知係morgoth條𡃁?
殺左Galadriel阿哥?
咁應該一早係有佢存在
而家只係未見到佢真身
點解啲人估係halbrand?
意指halbrand 其實本身係Sauron 而家扮人類??
其實好鬼離奇一個不明身份嘅外地人比努曼諾爾人救左,第一時間唔係抓番去審問睇吓係唔係間諜定外敵先反而係去議事廳見女王唔知做咩同在坐各位講左幾句野就被人放番出泥自己自由周圍走,全程無人查佢身份又無人揾佢問話又無人跟著佢,大家好似當無事發生咁。

如果唔係劇情有問題咁應該9成係索倫,話曬索倫心理戰都幾西利,改變/引導人嘅思想其實唔難,但兩三句就搞得掟其實快得有D離譜
隔離都開始爛
所有呢d劇一俾左膠附身
就會萬劫不復
即係呢個所謂south king已經殺左女精靈哥哥?
而家起度扮無知仲問女精靈咩事?
無人知,得編劇知,全套劇有5季
睇咗5集都冇高潮位,d對白又悶,差在食飯痾屎未拍出嚟,個進度慢到cut咁一兩集都冇影響啦,都係睇龍族過癮d
今集好睇
但係成本Silm同埋其他例如UT同HoME都基本上唔係小說體裁,即使比你有晒所有版權,除非你拍魔戒同哈比人呢兩個已經寫好嘅故事,如果唔係冇可能唔需要加大量改編而做到一個有正常對白嘅劇
更正,Amazon買嘅係原作版權,而唔係電影版權
真定假? 今集未睇,已經想放棄
其實我不嬲都覺得套劇唔差今集我覺得會比較合電影fans心水

利申原作fans,睇過Silm、UT 同 B&L原文版
今集大軍及時到 但俾隻臭精靈得手
今集ending好正
終於知道mordor點黎

不過打你個肺,點撚解搶完把劍可以唔檢查
睇左5集
出發緊去南方大陸啦
寧願由D村民死
都要保護唔落入orc手嘅呢把嘢
arondir 竟然唔同 galadriel 講有幾重要
galadriel 又唔打開嚟睇 同 問 arondir 點解要搶返呢把嘢
最後因為 劇本要比個死小孩講兩句對白
arondir 竟然交把嘢比個細路
然後叫佢轉交比 numenor d 人幫手掉入海
目前6集黎講嘅話算最好嘅一集
呢個位睇到r晒頭
如果搶完之後審犯果陣打開黎睇,知道比人換走咗
鏡頭再轉過去真嗰把到 明明make sense好多
劇本唔掂 主角花樽黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞