魔戒 力量之戒

617 回覆
21 Like 40 Dislike
冇記錯電影入面聖盔谷2000騎。帕蘭諾平原6000騎兵、半獸人20萬。所以照套劇打一條村嘅規模500個人差唔多
乜你覺得幾千歲見過雙聖樹就會好穩重?

佢叫karen咁feanor fingolfin個d送頭嘅叫咩?
其實都偷工減料左,書話NUMENOR人係比較大隻,個個都兩米3以上。真係好打得既兵。
而且係造船同兵器工藝都高過精靈,打造既劍最後斬死索倫。
但拍到少爺兵咁
屌,真係嘥鳩氣

Canon我冇興趣係到討論,就用套劇個scope嚟講。幾千歲見過雙聖樹唔應該mean something咁班編劇又花編幅寫出嚟?what is the fucking point?剩係想show off CGI? 對galadriel個角色塑造冇作用?咁冇作用寫嚟做乜鳩?bad writing point #1

你死要話galadriel個角色係套劇入面唔係karen,我都費撚事elaborate

因為我唔係屌緊依樣野,我係屌緊班編劇用左6集都冇梳理過佢啲所謂缺陷係邊嚟,唔呈現嘅野想觀眾知?bad writing point #2
Narsil係矮人造嘅
多謝指教
今集

個黑Elf唔帶近武, 開拖先執裝, 咩料
場單挑打戲打得勁難睇

成班仲要等佢止完血先破門

Racist發言
adar 都話佢族人 prefer 叫做 uruk
但 galadriel 之後都堅持用 derogatory term orc 嚟稱呼
120% racist 確定
#uruklivesmatter #cancelgaladriel

點撚樣兩日由個海上趕到去southland
打魔獸世界啊家陣
上座騎直接踩去唔撚洗調度軍隊

棄堅走翻去村入面守真係戇居喎
真係聽個採花村姑指揮
成班peasant 點會有資源同技術幾日時間改咗座塔做陷阱

上集半日時間個細路可以由個要塞去個村
今集班獸人就等到佢set up曬至先黎
班獸人係選擇性怕陽光
騎兵趕到黎果時已經係日頭但又可以正常作戰dllm
除左騎兵救援果幕好睇之外其餘時間都係奇奇怪怪
屌佢成班友打撚底左Adar都唔撚開果包野黎睇,低智新境界
無啦啦又會知道依度要人幫手 好有目標地趕路
係囉,竟然換左都唔知
Adar同班獸人攻入酒館係夜晚,但講左幾分鐘出番泥已經中午跟著努曼諾爾人就趕到D時間永遠都啱啱好
姐係班獸人成晚拎攻城鎚撞門攻唔入
呢間係咩旅館?
真係成班都on9的,當Galadriel唔知個件係乜都算,黑鬼精靈之前講到咁撚重要唔可以俾人知收係邊,結果轉個頭睇都唔睇就俾個細路叫佢自己搵個水手幫佢掉落海之後就行開,有冇咁on9呀!!
今集捉Adar場戲Halbrand根本罷到明係索倫啦,要Adar扮唔識佢,導演當觀眾白痴嘅咩!?

呢部劇真係個d為咗要就某場戲有爆點或者高潮位,就格硬改到個劇本變弱智個類低能劇黎。
最新呢集叫好過之前五集
不過有問題嘅位太多
同hotd一樣都係垃圾
以第一季嚟講呢啲改編劇最好係Witcher 同got
大部分時段人物塑造變化都好合理
而家新嘅呢兩套真係當觀眾咩狗屎都擺得入口
上一集已經開始覺,呢集真係好撚覺Adar根本係平權撚黎。話只係想幫班半獸人建立一個家。會唔會套劇寫到後面正反派大逆轉,話索倫其實係左膠最愛嘅平權鬥士,所以先故意寫到Galadriel咁on9黎襯托索倫先係灰色英雄人物。
not 旅館
it's a keep!

成集直接抄 helms deep
連撤退都嗌 To the keep!
女主角係做獵魔士個個?
醜化哈比人
明明Frodo同SAM咁撚勁
Valar係奸角, War of Wrath破壞半獸人家園
呢套劇嘅主線其實係解放魔多被精靈殖民統治爭取獨立嘅史詩黎。
唔夠版權都寫得好係得Hannibal

ROP原全係反面例子
3隻船可以載到咁多馬?
拎聖盔谷同呢個比簡直係侮辱咗聖盔谷
詳情睇呢條片
https://youtu.be/tn2-PUq1Z84

套劇係洗黑錢定點
幾百萬美金一集點解得獸人小貓三四隻同一條村仔
同時, 200x年人地拍係實景搭埋半座helm's deep
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞