魔戒 力量之戒

617 回覆
21 Like 40 Dislike
我都睇到呆咗. 一路都講到all in咁點知原來得幾隻船用嚟偵察都唔止啦
唔知同第二集隻海怪打邊個會贏呢
因為佢唔想比人知佢偷上船,扮路過救人
我估女王本身都唔敢用正規軍,所以先用volunteer同埋限制開支。你見佢炸左兩隻船都冇補返就知預算有限,但唔代表全國5隻船
其他Maiar
Galadriel拎左水戒之後就由戰士轉職做法師
唔好話三戒 套劇一隻戒都未出
隻黑鬼精靈唔call救兵仲守城係咩玩法
大愛左膠泥 用愛去感化對手

但係個細路又拎返碌野出嚟 有d估唔到
係呀,女王話要親自出馬大家想黎就黎

結果全國得三五條船同百幾人一齊去,搞到之前個動員令好搞笑同好尷尬

依家咁樣睇女王真係好可憐同好可悲影響力同號召力低到……無咩人響應
隻船細到都住唔落D船員
原著親精靈既人係佔好少數
都正常既
雖然係大陸人 但係佢有下點解
https://youtu.be/yH8Yn7ZT7pw
期待左好耐呢套野 比左5集時間佢
但個故事真心係悶
哈比人條線真係一秒都唔想睇
其他線就好普通 無咩特別 無一個位係好想睇 都無邊個角色係特別有魅力
簡單d講成套野就係平平無奇
成件事好撚柒兒戲

上集棵樹落葉令 miriel 改變決定
10日內出兵
10日?!
10 日內要做晒戰爭計劃 人事任命 訓練 裝備 後勤 miriel 同其他高層出國之後嘅國家行政管理 etc
重要係志願軍
決定咗 10 日內出兵先開始問人 join 唔 join 湊人數

cls
平時約人食飯都隨時唔止預10日啦
好撚想問 2 個 show writer
佢地自己寫完個故事 expect 邊D角色可以吸引人睇?
定純粹覺得有 lotr 牌頭 + cg 觀眾就一定 buy?
講真,單係派人去偵察攞情報來回都要一兩個月啦得10日時間要由零開始到出兵,現代戰爭都無可能做到。

成隊人似係得女王(最高司令)、Elendil(似係大將軍),手下百幾人外加兩個外援。嗰吓真係好撚尷尬。

好想知到時打仗個劇情會點應該仲搞笑
本身覺得女主幾靚 然後佢同Halbrand條線好似幾好睇
但佢個角色個樣長期好似有人殺左佢全家咁
慢慢都變到唔好睇 依家真係無一條線係想睇
精靈果邊無一個精靈真係似精靈
隔離HOTD好睇好多
拍咗5集都唔知拍咗D乜撚嘢

show writer 晒咗 5 集成5個幾鐘 build up 4條線描述咗D咩角色出嚟?
galadriel: 1. 好想報仇 2. 好好打
black elf: 好好打
nori: 肯幫朋友
elrond: 重視友情

冇啦
角色平面完全冇深度冇抉擇冇爭扎冇魅力
今集真心想問 show writer
galadriel "練兵" 個 scene 究竟想表達D咩嘢?

想同觀眾講 galadriel 好撚好打?
你集集都提觀眾呢樣嘢唔悶架咩

想 establish isildur 個 frd 做 lieutenant?
isildur 個 frd 做 lieutenant 有咩咁重要?
除咗比藉口佢質 isildur 2拳之外
對劇情推進一D幫助都冇
其實句野抽開睇冇問題
只不過係個觀感令到人無限放大句野, 如果係tolkien寫出黎就另一回事
但好明顯套劇編劇組, 對白上
好不濟
Halbrand: hmmmmm...evil?
等死
Numenor 條線都有啲悶
啲造型好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞