魔戒 力量之戒

617 回覆
21 Like 40 Dislike
甘道夫啦
甘道夫係坐船過黎的
個樣太巴渣凶狠,好Karen 個角色應該係靚得黎有英氣,好似魔戒三部曲個演員就
呢套嘢真係亂鳩咁嚟
啲設定亂咁嚟,唔怪得比fans 屌

女主個哥Finrod唔係係戰場死
Hobbits影響中土世界只有兩件事,而第二紀元啲事根本唔關佢哋事,咁都亂入

空有華麗場景係唔夠,都要個故事夠嚴謹

對西方嚟講,Lord of the rings 係史詩始祖,由細讀到大,可以理解為三國演義咁

熟到入骨,佢哋屌呢套嘢一啲都唔出奇
咪係囉。。
宜家啲後生係咪以經無聽過魔戒。。

但太多新角色商業角度好難pass
你睇今次都係捉galadriel出嚟撐第二紀
屌,真
我睇trailer睇到佢講阿哥心諗咩事 唔係set喺第二紀咩
原來真係亂9咁嚟
睇到懷疑自己係咪冇睇過書

女矮人又係乜事,搞到冇曬對奇幻世界個幻想
其實作為淨係睇過舊電影+幾出hobbits同埋睇過下啲背景資料嘅觀眾嚟講睇得幾開心
不過我都明如果係faithful嘅原著fans應該會偏批評
只可以講唔好太將個期望焦點放係還原上
當係借中土世界半原創咁可能會睇得舒服啲
我覺得至少睇得出用咗唔少錢同心機去整個世界
啲選角都有幾個討好嘅
女主角雖然唔係特別好戲不過好靚女下
主要事隔咁多年見翻middle earth啲風土人情都係小感動嘅
有無講甘道夫係半人半神嘅野
睇左兩集暫時未入局,但睇得出係成本幾高,特技好好
拍出黎主要目的係宣揚BLM
你熟書又點
黑人精靈
青蛙刀聖
洗咁多錢 拍到BLM出黎都算西9利
有冇手足講下原著係咪都有黑色精靈

所以話呢套嘢亂鳩咁嚟,
力架之戒
上星期已經可以睇,但啲內容
真係好撚出戲,濕鳩亞馬遜冇d吉士,驚撚咗人話佢種族歧視就夾硬用黑人做精靈,集集都要對住佢,點睇落去呀😩
我睇完頭兩集決定放棄, 美劇而家10套有9套唔係爛就係硬SELL政治正確, 睇到反胃
印象中無講過任何人係黑皮
但同樣佢好少晒時間形容膚色(最多係pale/fair之類),我覺得作者根本default咗係白同羅琳一樣俾人鑽牛角尖話無寫唔可以黑
以為努曼諾爾淪亡史有提少少
咁呢度又冇話finrod死係戰場度,而係比索倫殺死。佢地都show埋佢身上有狼抓印,我覺得算係咁。

而so far哈比人條線同其他冇乜關係,佢地到最後都唔參與大事件嘅話都講得通
其實最新個本the nature of middle earth女矮人冇講過有鬚
隕石跌落嚟嗰啲男人係邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞