魔戒 力量之戒

617 回覆
21 Like 40 Dislike
Mangeto
睇梗house of the dragon,一見到力架就覺得好出戲
係,舊年睇Eva就係咁
amazon prime上左但無中文?
https://www.ptt.cc/bbs/EAseries/M.1662166953.A.8ED.html

如果真係好似佢咁講成件事都幾伏下
cls黑人精靈反而係最順眼嗰個精靈,係咪我已經被政治正確完美強姦
成個連登得30個留言???
魔戒上都冇人睇!?
有冇搞錯
起碼女主角幾正
黑人做黑努曼諾爾人就ok
但精靈 矮人真係搞唔掂
精靈特點係個個都好靚
黑人有邊個會好靚呀
劇版同電影冇關系,但係唔可以同書有出入,有改動要同基金會確認。
因為hob有now support 比錢落廣告推下
Amazon 似乎仲未打算出力推亞洲市場
我舊年明明已經用左7日 唔知點解今年再睇又有多7日
估唔到少人睇過game of thrones咁多......
其實精靈寶鑽真係好適合拍劇
都冇女

gOT 起碼有女先啦
女主角精靈唔係女咩
Gotd 個公主咁樣衰
https://youtu.be/0gBD7cuXng8

開頭果段大戰J死
唔係魔改 直頭係原創
終於有得睇
之前睇書未睇到第二紀元
根本冇書寫第二紀元
所以套劇係原作
好似設定書咁啫唔係無

無版權先搞到原劇+魔改
睇定啲先
不過都feel到好亂鳩咁嚟
第一集最後個個係咪索倫黎?
搵返第一集死個精靈王做返原角
https://www.inside.com.tw/article/26665-ip-treasure

之前睇過篇文講魔戒D版權,大家可以睇睇

我無理解錯係《魔戒》和《哈比人》電影改篇權一路都E家仲係Saul Zaentz Company手上,不過當年有個漏洞係當時如果制作超過 8 集以上的電視劇集改編權就仲係托爾金信託基金會。所以2017年amazon 就用左2.5 億美元係托爾金信託基金會上買左「《魔戒》和《哈比人》超過 8 集以上的電視劇集改編權」。

而精靈寶鑽既版權係仲係托爾金信託基金會,今次amazon 既改篇係無包到。Amazon 係根據王者再臨既附錄改篇今次劇集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞