魔戒 力量之戒

617 回覆
21 Like 40 Dislike

又係一頭霧水
點解女主會繼續造左幾隻戒指? 生存左千幾年個腦都仲係裝係屎忽度?
話說十一月會出The Fall of Numenor, 結集返Tolkien啲第二紀元手稿
貝倫同剛多林兩本應該係買咗大陸殘體版本再轉正體, 所以啲翻譯有啲奇怪. 反而精靈寶鑽我覺得譯得幾好, 啲字句似聖經咁, 符合返原文文體
諗緊挑唔挑戰英文版
例如將Galadriel譯做加拉德瑞爾, Orc譯做奧克, Earendil譯埃雅仁迪爾. 後都發音上雖然正確過埃蘭迪爾但中文讀有啲奇怪
好似原著都有講啲巫師嚟中土個陣, 以前啲記憶會變得好模糊. 個三條友都唔知整出嚟做乜, 好似好有料咁點知一句"哦... Sor認錯人" 就死咗

The King唯有腦補諗住殺Galadriel個陣Elrond嚟到唯有走佬, 又知Gadriel會爆佢係Sauron所以要返Mordor, 順便整The Ring
學左打戒指個手法就閃?
原版係佢扮frd 叫Aannatar鑄哂精靈三戒
之後自己鑄至尊魔戒先畀人發現
從來冇見過精靈三戒

但係而家Galadriel 明知佢係Sauron, 精靈最大敵人都唔出聲,照用佢個方法鑄出黎,講到唔想唔柒而唔出聲。再間硬用精靈冇魔戒會滅亡呢個9 up 理由黎自圓其說。 呢d 真係垃圾編劇。

暫時黎講s1 係唔合格
編劇,台詞,敍事,人物,設定全部都差
成條Harfoot 線,the sea is always right, 努曼諾爾方舟,南方之王= 村長, 隨便都up 都幾樣
SJW 都唔想提。

唯一做得好既係畫面
Khazadum, 努曼諾爾,南方大地全部都拍得好靚
雖然隻cg 狼有d 劣。但其他大致上都ok
個”Annatar”一d都唔靚仔
唯一做得好既係畫面
+1
成套嘢得畫面對得住佢個破紀錄 budget
個三本great tales英文唔係難點,如果你睇得落魔戒就應該ok。個難點係呢三本書除左胡林的子女外,其他兩本都係將作者寫過嘅片段收錄係一本書度,即係你會係同一本書入面重覆睇一個故事嘅N個版本,重要每個版本都冇寫完
仲有,貝倫與露西安有大半本係詩歌黎,祝你好運
Silmarillion英文難過魔戒少少,主要係d人會講古英語,thou thy shalt 個d,不過查一次點解之後就冇乜難度
今集未睇,原來改到咁
其實佢地呢個新版正確d,比較跟返原本個詞源。例如galadriel同gil-galad個galad都係同一個字,解作radiance,舊版一個叫凱蘭,一個叫加拉德,會好難get到係同一個source。新版一率譯做加拉德就會比較好認
堆左咁耐整精靈三戒
另外問
Gil-Galad個隻係咪係甘道夫到?
Sauron 同 Galadriel 求婚個時
Galadriel 冇提到佢有老公

Celebron
改到仆街都算 拍到好一舊舊 係得CG靚
tolkien激到翻生
Sauron 知佢有老公,爆火山前係樹林講過
魔戒既書果陣中學睇..仲要係睇中文版…anyways 打算全套英文買晒佢
唔係淨係爆火山之後同 theo 講過咋咩
啊係,sorry
亞馬遜其實沒有提出確切方案,出價還比Netflix少了數千萬美元,但他們承諾在影集的創意團隊保留一個席位給托爾金遺產委員會,確保翻拍會忠於原著精神,因此贏得競標。當初有數十組編劇、導演與製作團隊在爭取成為影集的負責人,其中包含《復仇者聯盟》系列的導演「羅素兄弟」(Russo Brothers),他們想拍第三紀元「亞拉岡」的故事,還有《愛的萬物論》獲得奧斯卡提名的編劇安東尼麥卡滕(Anthony McCarten)。

精靈整嗰三隻戒指 因為要維持元氣?
啲衫都幾靚既
唱得咁密
我睇到應該會飛咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞