魔戒 力量之戒

617 回覆
21 Like 40 Dislike
唔關事
而係呢個族群本身係甚少干涉其他族群嘅事
呢個族群本身係享樂主義
所以會占星 會擔心世界發生咩大事呢樣嘢本身就唔合理
同埋個女哈比人feel到係致敬bilbo同frodo
但問題個兩位係聰明同行事謹慎
呢條女係蠢 亂咁黎唔理後果
係連pippin都不如個種
至少pippin遇到大隻佬會走佬唔理
佢地屌到九彩
景係好靚,高清咁睇真係好睇
但啲背景音樂爭啲啲
劇情就要再緊湊少少先得,太長氣時會有啲眼瞓
前面講到連登無人聽過魔戒咁
KaZad dum 原來真係好靚
多性愛係真嘅
但你知唔知魔戒個世界觀公認大到仆街
睇你點睇,我睇過the unfinished tales同beren and luthien就明白除左魔戒同哈比人呢兩段故事係作者生前出版外,其他包括呢套劇嘅背景都有好多個互相矛盾嘅版本。

例如有人話凱蘭崔爾唔應該去打交,但又有人係托老唔同手稿中搵到一堆佢曾經做過嘅證據。你話點解係精靈王比你西渡而唔係valar比或者自己決定,有人(tolkien professor)就解話精靈王係解除佢地士兵嘅身份,而且灰港d船係佢(同cirdan)管嘅,所以西渡要得佢同意

最後嘅係,我覺得影視化有改動在所難免。其實peter jackson拍魔戒電影個時改得好多,連亞拉岡個性格都完全唔同。結果未吸到包括我自己嘅一堆人去睇返書,講真我前幾日重睇套戲覺得denethor改到好廢但明白如果個個都亞拉岡咁(denethor係書度有話同亞拉岡好似)個故事會冇咁易入口

Sor瞓醒打左一大堆。我唔係想說服話套劇好正冇問題,但係我呢排同堆鬼佬都好肯定寫劇本個班人有研究過。當然execution未必好合咁多人心水,但係好肯定嘅係呢幾日多左好多人睇書
遊牧民族點會唔觀星
幾好睇
peter jackson係改咗好多
但唔係改到離譜囉
而家係galadriel比gil galad訓話當佢細路女咁
gil galad係佢姪孫喎…
Gil Galad都冇同galadriel有直接對話,我自己睇頒冠個幕就覺得Gilgalad望住galadriel有d淆,想叫佢收手但又想比下面咁。後面都講gil galad知道索倫係度但唔想galadriel引蛇出洞,講到尾佢先係high king,有咩肯定係佢話事
因人而異,我係discord見過有鬼佬話唔中意pj嘅精靈全部都發光同得一個髮型。用佢原話係radioactive finnish rock band

講到尾魔戒50年代出到而家咁多代人個interpretation肯定有出入。只不過電影太成功令人覺得佢所有decision都能夠justify
最新個本the nature of middle earth直情提都無提到過女矮人喎,又何來「女矮人係無鬚」嘅結論本野淨係話所有男矮人都有鬚炸喎
我未話冇講過女矮人有鬚囉

原文就咁,利申我冇睇呢本所以我都係睇其他人整理

A note was sent to Patricia Finney (Dec. 9/72), answering a question about beards, that mentioned some of the male characters which she and a friend did not imagine as having beards. *

[Footnote on above:] * When I came to think of it, in my own imagination, beards were not found among Hobbits (as stated in text); nor among the Eldar (not stated). All male Dwarves had them. The wizards had them, though Radagast (not stated) had only short, curling, light brown hair on his chin. Men normally had them when full-grown, hence Eomer, Theoden and all others named. But not Denethor, Boromir, Faramir, Aragorn, Isildur, or other Númenórean chieftains.

~ Nature of Middle Earth; Body, Mind and Spirit; Beards. Written 1972/3..

最後,其實劇入面個女矮人係有鬚,只不過得側面超簿一層但係你唔可以因為佢少而覺得佢ignore左,反而我認為係根據各種互相矛盾嘅記錄中得出嘅妥協。鬚你睇下面條link:
https://www.reddit.com/r/LOTR_on_Prime/comments/wxog47/we_can_finally_be_done_with_the_stupid_beard/
哈比人點會係遊牧民族
佢地有風光如畫既夏爾
哈比人到第三紀1000幾年先係夏爾落地生根,之前都係被稱為the wandering days嘅遊牧日子。你睇套劇寫明佢地依家係rhovanion地區,同夏爾所在嘅eriador差成座迷霧山脈
唔爛都冇用,我直頭面對唔到果個世界,望到張海報都諗起GOT陣柒味
你搬埋原文出泥,但對女矮人嘅描述連一隻字都無咁就叫證明左無鬚?咁我話女矮人唔存在都得啦

反而附錄A有寫:

Dís was the daughter of Thráin II. She is the only dwarf-woman named in these histories. It was said by Gimli that there are few dwarf-women, probably no more than a third of the whole people. They seldom walk abroad except at great need. They are in voice and appearance, and in garb if they must go on a journey, so like to the dwarf-men that the eyes and ears of other peoples cannot tell them apart. This has given rise to the foolish opinion among Men that there are no dwarf-women, and that the Dwarves ‘grow out of stone’.

The Lord of the Rings - Appendix A - 'III Durin's Folk

其他種族喺聲音同外形上係分唔到男女矮人證明佢地外觀係相似到分唔到咁濟

咁都叫相似到分辨唔到?
明明arwen elrond同lothlorien個堆士兵都有光
利申我中意pj嘅精靈,只係想話有人係唔buy電影版設定
呢個本書出個時已經有好多人討論,例如下面兩個post

https://www.reddit.com/r/RingsofPower/comments/szwzgl/tolkiens_comments_on_female_dwarven_beards/

https://www.reddit.com/r/tolkienfans/comments/t5cbzu/so_dwarven_women_dont_actually_have_beards_is/

簡單黎講就係,有三個版本。根據寫作時間就係:
1 女矮人有鬚
2 根據Gimli所講,女矮人係外出時聲音同外貌會同男矮人一樣
3 冇特別講明,但就特登highlight話男矮人有

所以你問有定冇,我會答托老寫精靈寶鑽個時認為有,後期佢對好多設定都改頭換面(例如阿爾達一開始就係圓),佢最後個封信係唔係暗示左女矮人冇鬚,我自己就覺得唔係。但係有人就住呢點覺得女矮人可以冇鬚,佢唔係100%錯
呢個就係矛盾所在囉
雖然佢兩個只係差一百歲
但冇乜理由gil galad係以一個好似已經上哂岸咁嘅階段
而galadriel就仲自我尋找緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞