魔戒 力量之戒

617 回覆
21 Like 40 Dislike
一開始三條友話灰袍係索倫
自己心諗佢哋一定搞錯
編劇冇可能一集嘅一開始就揭開謎底
我都覺得悶,因為佢製造啲懸念,你根本估到
當初有數十組編劇、導演與製作團隊在爭取成為影集的負責人,其中包含《復仇者聯盟》系列的導演「羅素兄弟」(Russo Brothers),他們想拍第三紀元「亞拉岡」的故事

唔想睇呢啲垃圾拍到好似咩超級英雄咁
Gil-galad有兩隻,之後一隻比左elrond,一隻比左cirdan。cirdan個隻再之後比左gandalf
咁老實講我第一次睇書都飛走d歌
Tolkien foundation approved 尼套多過電影嫁。同埋電影都改左好多野。

只可以話佢個劇情細節同劇本做得唔好,但大方向同人物性格好似係參考過好多Tolkien 既書信,而好多係無公開過/未收錄係書。
最尾一集我都係飛住黎睇,悶到訓著,好無聊
冇權鬥冇床戲冇爛gag已經合格
下季搵多幾個人執下個劇本應該ok
Galadriel柒左唔敢認依下好撚好笑
認錯人都有 咩劇情
Galadriel同Sauron對話其實幾有意思, 表Sauron講啲野真係幾好聽又幾有道理, 符合deceiver呢個稱號
明知時間線唔岩都加入Gandalf
多啲電影有既角色 加強人氣同正評
廿道夫唔係第三紀元先嚟咩
戒指唔洗攞 求其俾人戴就得 戒指會buff力量精神力之類所以戴親一定會係/會成為大人物 應該同原著一樣整精靈三戒果時落左手腳 持有人會慢慢被腐化 遲下返火山整至尊魔戒就可以控制其他戒指持有人
時間線一早就錯晒,凱勒布理鵬打造精靈三戒同亞爾-法拉松個時代差1500年
成套劇最柒就係佢 成千幾歲都又衝動又固執 同電影兩個人嚟
留意最尾果集對白
d 角色開口埋口都會加very落去
very tree very soul very oath

dllm詞窮到呢個地步
除咗durin同galadriel 之外
基本上所有角色嘅講野方式係一樣
你抽套劇其中一句出黎會認唔到係邊個講
塑造角色方面推編劇好撚廢
gil galad嘅對白你比miriel, elendil講完全冇突兀
但講緊係兩個文化出世種族完全唔同嘅人
幾句唔夠就出一個比喻, 係咪以為多比喻就古人啲
講一樣野會遊花園
唔怪之得睇到咁撚辛苦
brevity is the soul of wit 啊diu
我係估唔到鑄戒會拍到咁兒戲…
完全冇果種史詩感歷史感
就咁一個南方人行入去教個精靈
心諗celebrimbor點解要人教
冇elrond路過咁啱執到張族譜同格奶奶柒咗唔認
成場戲可以冇張力

喂隔離got熔劍點解epic過"精靈鑄三戒"
https://youtu.be/wzxOqQHAJjg
舊game都做得好過佢

https://youtu.be/T3R0xsE3J6A
Fan baiting由全女ghost buster 同 Fan4stic 開始冇一次work
(其實再早啲係game 個邊出現先-> 2013 devil may cry remake)

BUT BEZOS IS LOADED
I am good
係咩名?個幾位導演都好似好廢
依句真係笑撚左
依句真係笑撚左
想問條幼稚園問

知道魔戒係最勁果隻,咁精靈矮人同人類果啲戒指其實有乜用? 三套電影都好似冇乜提
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞