魔戒 力量之戒

617 回覆
21 Like 40 Dislike
人類九戒 矮人七戒 延長壽命 提高力量同能力
精靈三戒 好似係帶黎希望 對抗黑暗 治療
Istari 有五個,會唔會高人係最早嚟嘅兩個藍巫師之一?
心想事成,要乜有乜,長命百歲
最後一集都係悶到飛住睇
成集最有興趣係聽下首歌既歌詞

Harfoot 真係屌你老味地on9
似係Gandalf啦,佢都好“特登”咁做出老年Gandalf啲表情同語氣,btw,個演員拿掐得幾好,應該有揣摩過點演最神似三部曲個Gandalf
如果sauron食埋galadriel就真係神作了 galadriel海上大辯論啲演技差撚到
reddit 有人估係 gandalf the blue
反正 rop 係 fan fiction
Ending趕收工又求求其其,整戒指講兩句就整又冇細節,最尾連high king都架空埋
睇完finale真係覺得勁on9
班編劇眼高手低就自摺啦
我唔算熟魔戒原著佢改乜改物我都算啦
但開幾十條線又全部都搞唔掂即係想點
啲線唔係無聊就係有頭冇尾
班追meteor man嘅女巫(?)出場係威係勢咁
最後就咁收皮
中間仲要俾啲harfoots攞石仔打中我真係笑咗出聲
講起啲harfoots又係on9
寫到佢地勁唔討好 自己友幫手做嘢斷腳都可以賴低人地唔理
跟住見meteor man好似幫到手就痴埋去
發現疑似幫唔到手就趕人走
最後發現都係幫到手喎就又臨急臨忙去搵翻人
難怪我見reddit都一堆人話見個族長呢集中箭死拍爛手掌
啲suppose係正派嘅陣營俾佢地寫到咁乞人憎真係服咗
同埋nori呢集告別又長又臭 搵個老友做代表依依不捨咪算囉
使唔使老豆farewell完又老母fare 以為終於走得啦個老友又飛出嚟喊苦喊忽一輪煩到嘔
而講到乞人憎又點可以少咗galadriel
我都已經放棄咗用呢個衝動撚版本嘅佢同cate blanchett比較
但佢行事真係毫無邏輯 啲編劇究竟有冇睇翻佢地自己寫乜
尤其呢集reveal sauron之後諗翻啲劇情真係cls
條女兩千幾歲人當初都可以單憑一個pouch就夾硬話halbrand係南方之王
人地仲要講到明話自己唔係 係係死人度執翻嚟
佢都可以夾硬死要話係 大佬你嚴謹少少去查下文件得唔得(係numernor見到嗰份嘢只係有個pouch圖案)
乜係middle earth同王族拉關係可以咁求其嘅咩?
然後堅信咗七集仲要一路強逼人地接受嘅嘢呢集就突然識懷疑啦
仲要一查就查到啊
哇一千年前就斷絕嘅血脈咁點解班南方人聽到你話halbrand係王會個個都好興奮即刻接受咁嘅?
即係呢班人成千年都冇王管然後而家突然有條佬走出嚟話自己係王族後裔就個個都服?
班編劇冇諗過前後矛盾?
更加唔想講女主知halbrand真身之後唔同任何人講淨係叫人再見到佢唔好理佢?小學雞咩大佬
有人腦補幫佢解釋話因為佢知high king唔想整戒指
而俾人知halbrand就係sauron有份整戒指嘅話就可能整唔到戒指
但我覺得都係唔make sense囉 因為就算整完都唔覺佢會講
同埋而家咁寫sauron咪知精靈三戒囉(甚至有份促成)
女主角上一秒仲好似俾人厄完好嬲好嬲咁
下一秒整完戒指就謎之笑容好自信好胸有成足咁係做乜9?
睇到想打鑊佢
跟住矮人條線又寫寫下冇咗 isildur寫到生死未卜 黑人精靈條線又唔知點 皇后條線悶到抽筋
我知有下一季但如果你一季搞唔掂咁多條線就唔好咁快掉晒出嚟啦
sor for打咁大段嘢但啲劇情真係好on9
好心amazon有錢就搵翻啲好啲嘅writer啦陰功
今集內容真係rush到 劇情多到已經無視轉接 唔夠時間
而且明明今集應該可以做到好起伏好緊湊 但係拍到出黎結果係好flat 真係唔簡單
下季都會繼續支持 不過真係要換導演編劇 唔好浪費呢個budget
同埋最尾 以為件肥妹會最後一刻跟埋條女一齊踏上旅程
似翻當年Sam Frodo
點知無 有d小失望
我睇你個樣就知你唔係普通人,你手上又有個信物
你一定係落難王族
我唔准你周圍hea, 你要帶領你既人民
真心佩服咁大制作個編劇可以咁on9
其實精靈三戒受唔受至尊魔戒影響?
唔係應該整左人類九戒矮人七戒先再整精靈三戒咩 咁依家索倫走左其餘果16戒點腐化
Halbrand:屌你都話件野係我喺死人度執返黎個囉
Galadriel:收爹死仔,我話你係就係跟我過黎一齊去南方救人

-------------------

Galadriel:屌你原來呃9我我要殺左你

Halbrand:(依條女咩事呀關我撚事咩)
原著:
Sauron變身Annatar同Celebrimbor一齊整左16戒先。

跟著Sauron返去Mordor整至尊魔戒。同一時間Celebrimbor自己仿效Sauron提供嘅方法祕密整左精靈三戒。所以精靈三戒都會比至尊魔戒影響到。

依家似係精靈三戒係由Celebrimbor自己搞掟左先。但問題黎啦:咁既然Celebrimbor自己都搞得掟咁仲要Sauron黎做咩依咁嘅邏輯去推論咁Celebrimbor可以喺唔需要Annatar(Sauron)嘅情況下做埋嗰16戒,咁Sauron整至尊魔戒咪無撚用?
屌 同生化危機一樣又係主角八婆害死人
係好樣D咁解
所以Sauron講得好啱, Galadriel係大海拉佢上嚟, 又老屈佢係South King, 又迫人出征, 又帶佢去精靈國. 成件事都係Galadriel一個人搞出嚟.
其實原著係邊本?唔係話呢個前傳唔係書係一部分?想搵d書睇睇
原著嘅The Rings of Power內容主要係喺 The Lord of the Rings, Appendix B, "The Second Age"
俾啲harfoots攞石仔打中我真係笑咗出聲

eminem chok 到個樣係威係勢咁
比 harfoot 一粒石仔打到跌埋裝

nori呢集告別又長又臭

harfoot 劇情我次次都飛住嚟睇
屌佢老味上集淨係遞個閪蘋果都可以拖足1分鐘

女主知halbrand真身之後唔同任何人講

我腦補做 galadriel 心底其實對 halbrand 有感覺
口硬心軟
重考慮緊接唔接受 halbrand 嘅求婚
rop = galadriel x sauron romance fan fiction

好心amazon有錢就搵翻啲好啲嘅writer啦陰功

2 個 showrunner payne 同 mckay 係 jj abrams 學生
本身差唔多0經驗
據稱寫過一部唔知咩原因冇拍到嘅 star trek 電影
係靠 jj abrams 推薦先 r 到呢份 job
(本身 jj abrams 係 fandom 界都臭晒朵 但睇嚟業界高度評價佢 好撚平行宇宙 )
好多 rop 班底都係 jj abrams 間公司 bad robot 嘅人
所以 rop 劇情拍出嚟係呢D質素一D都唔意外
jj abrams又係一個專拍垃圾仲要以為自己好勁嘅導演
唔該巴打,岩岩搵黎睇,得幾行字。
無呃你喎附錄就係咁簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞