魔戒 力量之戒

617 回覆
21 Like 40 Dislike
呢套嘢啲CGI景真係荷李活頂級咁滯, 好過唔少大Budget電影
根本無得打

LoTR係殿堂級開山祖師
GOT好多地方都有LOTR影子
係 真係好靚
唔係呀 都幾好,但全部人既衫同做型都好似新咁,就唔太自然
啲精靈假髮假過很假的肥仔
複製上去其實都唔係咩問題,但換吓件衫改吓個look做吓唔同動作扮吓野都好吖咁樣比人發現其實都幾樣衰
阿媽根本淫到爆,場場戲都係度賣波賣籮。MILF~~~
好慘 畫面太靚既問題

但其實好無聊,會唔會套套都咁check 先,check 下walking dead啦
「史上最貴劇集」呢個title先搞到咁姐其實呢D野算幾平常,但無奈炒起左個熱度之後你阻唔到D人揾到咁細緻
當年亞爾法拉松籌備維林諾都準備咗成五年有多
十日以努曼諾爾人長壽下嘅時間流動嚟講真係一日咁快🙃
仲有傳說中numenor係人中之王個個高大威猛精氣神兼備,船上嗰幾條友係咪俄羅斯動員令嘅受害者
原著索倫見到努門諾人大軍連打都唔打,直接跪係到扭自己耳仔喊著口叫:爸爸,我耳後唔敢啦

家下我係索倫見到你得一舊番薯兩舊蛋散真係笑撚左之後笑埋右
唔奢望拍得曬精靈寶鑽,起碼拍返second age嘅嘢都好啊,好過冇版權拍到而家噉鬼樣
Btw, 真人版又燒錢又多制肘,不如畀日本拍動畫好過,有Edgerunner水準已經收貨。

橫掂以前日式麪包王都惡搞過段戒靈追殺。
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=STRYfA1zFvI
睇完the house that dragons built就會明個問題出係製作團隊鳩流定認真做嘅分別。人地騎士比武大會都係key觀眾,但人地key得認真無穿得咁難睇。
力戒睇到就瞓著
正傳 hobbit, lotr vs asoiaf
tolkien win
asoiaf 連結局都未寫到出來 冇得鬥

tv fan fiction rop vs hotd
hotd win
hotd 故事雖然都好多 bug
但起碼唔係 cringe
rop 尷到打冷震
棄咗ROP 追Hotd

利申:GOT最後一季嬲到分三次先睇得完
頭依幾集so far最大敗筆真係人物建構同啲對白,除左galadriel成套野冇一個角色係令人有任何印象,亦冇辦法令人care about啲角色
我反而覺得女主角係最大鑊
一開始好有好感 覺得佢幾靚幾有氣質
但個劇本寫到佢個人物極冇魅力+佢啲永遠一個chok樣嘅19演技已經成功令我啲好感消磨晒
而家佢條線係我最唔想睇嘅之一
checkbox writing

show writer 想表達 galadriel 1. 好好打 2. 好想報仇 3. lack social skill (然後透過成個冒險改變佢呢個性格)

所以1-5集比好多 badass scene 佢去 establish 1.
寧願跳船徒手游出公海去表達 2.
無時無刻 karen 樣 karen 態度去表達 3.

tick 晒所有 checkbox
完!
10/10 writing

writer 完全冇諗過呢個人物有咩吸引力
點樣令人鍾意佢 / follow 佢個旅程
跟 writing 101 教落 tick 晒所有 checkbox 就覺得自己寫咗個完美作品
條女個冷艷係幾正,不過而家佢個角色真係塑造到冇忽似cate blanchett果個版本嘅睿智威嚴,唔知班編劇想點玩
睇番王者再臨洛汗出軍果度好detailed
唔係話出就出仲要等唔齊人已經要出征驚冇咗個先機
tolkien 當過兵寫呢啲野唔會馬虎
所以我想問套劇點解講得出口話自己好尊重原著
因為呢套rop , 上YT睇返成個<精靈寶鑽>嘅歷史資料 , 睇到津津有味又忍唔住煲返 hobbit 同 lotr

終於明d 人點解咁憎呢套嘢

由1st age - 3rd age 咁多精彩故事唔改篇 , 係要搵條time gap作個新故仔 , 仲要唔識寫寫壞晒d角色
rop: 半集叫人還翻張枱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞