魔戒 力量之戒

617 回覆
21 Like 40 Dislike
今場都係麻麻地
好鬼悶
都係
因為要比死小孩講兩句對白

成個 show 好多嘢好著跡
為咗拍想要嘅 scene 格硬扭曲常理

isildur 由掃馬房變咗女王親衛隊
然後 miriel 突然寧寧捨捨叫佢一個參戰
就係為咗比 isildur solo 型幾秒

明明一開始 isildur 同其他人一齊入戰場 make sense 好多
今集又係一貫galadriel chok到底,chok到火山爆發都照一碌木咁棟喺火山灰前面,又完全無視numenor士兵同人地成大個女皇嘅安危,真係令人想問galadriel究竟有幾自我中心?佢作為成團人實際上嘅領軍人物,居然唔係第一時間叫啲人take cover?

審個邪惡精靈果到又係戇鳩,冇耐之前先喝止halbrand殺條友,轉個頭就義憤填膺到忍唔住自己落手,咁inconsistent?

更加唔好講把劍搶左返嚟都冇搵arondir解釋究竟咩一回事又冇follow up睇下咩嚟,難道當時追出去追殺隻orc領袖果下只係為左洩憤?

雖然依集終於有返少少epic馬戰位,但由storytelling個角度睇一樣係好令人失望
Galadriel主動搵isildur吹水個位又係同樣道理,班編劇只係諗住快啲提升isildur喺個故事入面嘅重要性,果段對話如果發生喺galadriel同elendil之間反而合理啲
係,感覺睇咗好耐,原來只係15 分鐘
咪撚再出嚟啦唔該
劇情悶
造型核突
兼極度邪惡垃圾種族

見人扭親腳就掉低人由佢死
野外採菇收成少D又賴鳩人 直情要拆埋人隻轆謀殺佢全家
重賤閪格過 sauron
成套劇不嬲都鋪緊Galadriel太過自我中心感情用事,所以inconsistent冇乜問題,同埋比返Halbrand提醒證明佢地兩個係同一類人
終於有小小打戲

依季有幾多集?
8集
騎兵救場果度感覺想抄lotr d經典場面
但拍出黎柒好多
呢度又有啲好無謂嘅慢鏡
Galadriel同Adar嘅樹林追逐戰睇到成頭問號又遠境又近境又zoom近又zoom遠又快速又慢速 睇到頭都暈
同隻馬仔講嘢
會自動加速
要寫到galadriel自我中心冇問題,最多個角色乞人憎㗎啫。但係inconsistency係嚴重影響角色塑造。前面幾集講到佢係唯一一個意志堅定,點都要追殺索倫到天腳底嘅精靈。但偏偏班編劇喺依啲細節位到寫到佢一個意志堅定嘅人一時一樣,叫觀眾點理解個角色?
noro lim係原作有用過,係Glorfindel同佢隻馬講嘅,電影版變左Arwen騎馬個段
唔明意志堅定追殺索倫到底同你比個人激到想殺佢有咩沖突
另一邊拍龍族都大把黑人,打和啦SUPER
Galadriel意志堅定—>要追殺索倫—>喝止halbrand殺條友因為要追問索倫下落—>轉個頭條友講兩句佢就要殺返佢

咁唔係一時一樣?咁唔係inconsistency?咁唔係寫到個角色性格自我矛盾?

講到咁簡單你明未?
佢之後未多謝返halbrand提醒佢囉

你係唔係覺得一個角色做嘅所有野都好理性唔會犯錯…犯錯就係自我矛盾

我舉個例子,當初ulmo叫turgon起gondolin,然後turgon明明承諾收到警告就要棄城走人,最後佢冇咁做導致城毀人亡。咁唔係叫角色性格有矛盾,咁叫角色性格傲慢有缺陷
感覺上當年電影都唔太多人?
洛汗都係得幾百騎 剛鐸都係幾千咁
所以海軍五百已經好多?
個男主角幾似亞拉岡先有動力追劇
你係咪搞錯咗啲野?角色要寫到有缺陷冇問題,自我中心又好傲慢又好,班編劇要咁寫galadriel或者任何一個角色都冇問題,hell,甚至寫到佢係middle earth嘅walter white都冇問題

但最大問題係佢地有冇充分develop依個角色依個性格嘅面向。個答案係好明顯冇。更加唔好提依個故事入面嘅galadriel已經幾千歲,見過雙聖樹,行事點解仲咁似一個karen?依樣野我可以假設只係佢個角色arc一部份,amazon想拍夠十季去develop佢,但好心啲對白同角色互動唔好寫到咁柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞