召集所有精神病情緒病患者(9)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
單機自己講一下。思覺失調係無得醫。係跟一世,佢跟左我七年。開頭跟本咩都驚,咩都唔想做,每個人都有陰謀害我。唔想出街。覺得所有人都係想睇住我死.....

七年了,中途有減藥。因為實在太影響返工。就算減左藥,一樣係眼瞓眼光光。完全做唔到野。

醫生比左兩隻藥我,一隻勁眼訓,一隻勁鼻塞, 安昵藥就再加。頭果幾年準時食,病情反覆。開始有胃痛,長期鼻塞。工作時集中唔到,老闆問野,完全答唔到。返工時間瞓著。

過左4-5年。醫生話好返,可以停藥。之後又生活左1年,再復發,但比上次嚴重,加藥....食到而家。我淨係記得個胃同個腎愈來越差。而所出現嘅幻覺就愈來愈真實。

我知佢呢排又黎搵我,所以兩個星期瞓唔到。 思覺失調已經成為我老友,我諗我都應該習中招待下佢

咁你返症幾多年工呀?

一路都有返工,手停口停

食住藥返工真心難捱
抽血加超聲波胃鏡
check下好

有無驗過有無幽門xx 菌, 驗血可以知初步有無抗體, 如果無抗體即係無事, 有的話都有機會已經自己好返, 未好先進一步check

抽血佢好似睇埋
反正都搞照照求安心都好既
抽血加超聲波胃鏡
check下好

有無驗過有無幽門xx 菌, 驗血可以知初步有無抗體, 如果無抗體即係無事, 有的話都有機會已經自己好返, 未好先進一步check

抽血佢好似睇埋

唔辛苦照下囉, 有無保險claim
抽血加超聲波胃鏡
check下好

抽血佢好似睇埋

好似冇
但胃鏡要麻醉有啲淆
抽血加超聲波胃鏡
check下好

抽血佢好似睇埋

好似冇
但胃鏡要麻醉有啲淆

你超星波咋wo?胃鏡梗係私家做claim 保險, 可以監控麻醉
抽血加超聲波胃鏡
check下好

抽血佢好似睇埋

好似冇
但胃鏡要麻醉有啲淆

你超星波咋wo?胃鏡梗係私家做claim 保險, 可以監控麻醉

胃鏡點都一定唔會舒服
抽血加超聲波胃鏡
check下好

抽血佢好似睇埋

好似冇
但胃鏡要麻醉有啲淆

2個都要呀
我睇威爾斯私家個邊
抽血加超聲波胃鏡
check下好

抽血佢好似睇埋

好似冇
但胃鏡要麻醉有啲淆

2個都要呀
我睇威爾斯私家個邊

無買醫療?住院有得claim 架, 定你係有錢仔可以負擔到
抽血加超聲波胃鏡
check下好

抽血佢好似睇埋

好似冇
但胃鏡要麻醉有啲淆

超聲波

正字特警, 灰暗巴笑我
抽血加超聲波胃鏡
check下好

抽血佢好似睇埋

好似冇
但胃鏡要麻醉有啲淆

2個都要呀
我睇威爾斯私家個邊

邊位醫生?陳家亮?
抽血加超聲波胃鏡
check下好

抽血佢好似睇埋

好似冇
但胃鏡要麻醉有啲淆

2個都要呀
我睇威爾斯私家個邊

邊位醫生?陳家亮?

vincent wong
抽血加超聲波胃鏡
check下好

抽血佢好似睇埋

好似冇
但胃鏡要麻醉有啲淆

2個都要呀
我睇威爾斯私家個邊

醫療保有 但冇check 包唔包
應該唔洗住院 (touch wood)
負擔到既都
唔算好貴 小小錢
希望一砲過搞掂佢就好

抽血佢好似睇埋

好似冇
但胃鏡要麻醉有啲淆

2個都要呀
我睇威爾斯私家個邊

醫療保有 但冇check 包唔包
應該唔洗住院 (touch wood)
負擔到既都
唔算好貴 小小錢
希望一砲過搞掂佢就好

咁就ok, 如果唔夠錢就住一日, 先有得claim, 你話有買保險醫院識做
有無絲打抱抱

咩事要抱抱先
食完藥瞓覺,第二朝起身個人好驚好不安好焦慮,呆呆滯滯,係咪隻藥既副作用?

我食緊risperidal 1mg,但我未到黃昏個人恢復之前都好驚,好怕出街,係咪要搵醫生傾下隻藥係咪唔適合我?

係,1mg係最小份量。
食完藥瞓覺,第二朝起身個人好驚好不安好焦慮,呆呆滯滯,係咪隻藥既副作用?

我食緊risperidal 1mg,但我未到黃昏個人恢復之前都好驚,好怕出街,係咪要搵醫生傾下隻藥係咪唔適合我?

其實有咩感覺都同醫生講下囉 講下無壞, 唔好咁擔心

其實有時都係靠自己,食藥副作用一定有,有時捱一兩日會無事。我以前個friend成日叫我唔好再食,佢話我食完痴痴呆呆,不過我都係準時食,試下同醫生傾下。不過我唔會同醫生講,再加藥我真係頂唔順,靠自己控制,無話唔掂

其實有時都係靠自己,食藥副作用一定有,有時捱一兩日會無事。我以前個friend成日叫我唔好再食,佢話我食完痴痴呆呆,不過我都係準時食,試下同醫生傾下。不過我唔會同醫生講,再加藥我真係頂唔順,靠自己控制,無話唔掂

其實堅持唔加藥唔得咩

其實私家我知就多數尊重你意見, 可以堅持唔加, 但總會撞正有時軟弱發作累個時覆診會話不如加藥啦
諗到要返香港要面對屋企人就好唔開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞