召集所有精神病情緒病患者(9)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
呢個po真係解答左我好多問題
聽日睇第二次 咁啱係放榜後一日
成積不理想
買左條繩
應唔應該同醫生講?
唔會入院掛

漏左問
有無屯元天個邊嘅心理輔導員介紹
有無資助個d

上星期去左傅德枬輔導及發展中心
見心理輔導員, 係佐敦

試下去做運動,減壓好有用

頭先同我慕道班導師傾咗陣
佢就介紹咗個家庭醫生可以醫情緒病
希望到時可以幫得到我

信耶的人根本先有精神病

CP 係咁叫我搵宗教信養, 我死都唔肯

我識得人話去睇政府醫生
醫生只係講左四個字「返教會啦」
跟住就開藥然後踢佢走

好多人話病左去教會就會好, 其實係依賴黎, 因為唔可以依賴某一個家人, 一失去左就會好似我咁爆, 所以CP先叫我最好搵宗教信養, 佢話最好其實係組織到家庭TIM, 不過我未有另一半

幻想上帝有個兒子仲會幫世人贖罪其實係妄想症
不過連醫生都返教會
所以就唔當係病

妄想症唔係咁
成日覺得迫我就會改到
迫個斷腳既去行路就會自己行得番嗎
仲要問你有咩方法去改善個問題
我有方法就一早改到了
而家只覺得係迫我上絕路
你的一舉一動一言一行都係推緊我落樓
其實我離死亡只差一小步
頭先睇完醫生
個醫生話我情緒病好輕微同埋會好快好
佢開啲血清素俾我
呢個po真係解答左我好多問題
聽日睇第二次 咁啱係放榜後一日
成積不理想
買左條繩
應唔應該同醫生講?
唔會入院掛

買條繩做咩?

頭先同我慕道班導師傾咗陣
佢就介紹咗個家庭醫生可以醫情緒病
希望到時可以幫得到我

信耶的人根本先有精神病

我識得人話去睇政府醫生
跟住就開藥然後踢佢走

好多人話病左去教會就會好, 其實係依賴黎, 因為唔可以依賴某一個家人, 一失去左就會好似我咁爆, 所以CP先叫我最好搵宗教信養, 佢話最好其實係組織到家庭TIM, 不過我未有另一半

不過連醫生都返教會
所以就唔當係病

妄想症唔係咁

咁都唔係妄想?
成日覺得迫我就會改到
迫個斷腳既去行路就會自己行得番嗎
仲要問你有咩方法去改善個問題
我有方法就一早改到了
而家只覺得係迫我上絕路
你的一舉一動一言一行都係推緊我落樓
其實我離死亡只差一小步

你依家唔係斷腳,就算係斷腳都可以駁義肢,只係你暫時未諗到辦法姐
頭先睇完醫生
佢開啲血清素俾我

咁就好啦 記得準時食藥
成日覺得自己有幻聽
成日覺得自己有幻聽

嚴重左咁
成日覺得自己有幻聽

可能真係有外星生物同你傾計
頭先睇完醫生
佢開啲血清素俾我

咁就好啦 記得準時食藥

下星期都要睇多次
不過同醫生傾完之後心情好返好多
學車個陣都俾個師傅鬧個人都會有啲hurt

信耶的人根本先有精神病

我識得人話去睇政府醫生
跟住就開藥然後踢佢走

不過連醫生都返教會
所以就唔當係病

妄想症唔係咁

咁都唔係妄想?

唔好講妄想症
你知唔知咩叫信仰先

我識得人話去睇政府醫生
跟住就開藥然後踢佢走

不過連醫生都返教會
所以就唔當係病

妄想症唔係咁

咁都唔係妄想?

唔好講妄想症
你知唔知咩叫信仰先

十億個妄想症病人坐埋一齊就係信仰
成日覺得自己有幻聽

成日覺得自己有幻聽

其實未證明唔到無外星生物
精神科就定義為幻聽
呢個定義本身就唔科學
成日覺得自己有幻聽

其實未證明到無外星生物
精神科就定義為幻聽
呢個定義本身就唔科學
成日覺得自己有幻聽

其實未證明到無外星生物
精神科就定義為幻聽
呢個定義本身就唔科學

我嘅幻聽可能係我自己想像出黎
應該話,我唔知自己係咪有幻聽
純粹入黎吐下「苦水」:11年喺教院讀PGDE俾個supervisor鬧到抑鬱,食咗6年血清素,因為咁更加係一個憤世嫉俗既憤青,呻完之後就繼續返office做港豬。除咗咁之外其實社交生活同工作(full time editor)都算正常。不過而家都仲覺得佢欠我一個道歉,同埋要每半年返西九覆診同個主診醫生hea問hea答hea開藥。都唔知幾時先至可以hea完。
純粹入黎吐下「苦水」:11年喺教院讀PGDE俾個supervisor鬧到抑鬱,食咗6年血清素,因為咁更加係一個憤世嫉俗既憤青,呻完之後就繼續返office做港豬。除咗咁之外其實社交生活同工作(full time editor)都算正常。不過而家都仲覺得佢欠我一個道歉,同埋要每半年返西九覆診同個主診醫生hea問hea答hea開藥。都唔知幾時先至可以hea完。

就咁聽落去你要放低件事, 唔好仲覺得佢欠你, 唔係你一路只會繼續咁, 除非佢肯道歉呢件事好大機會發生, 但我估你地都無聯絡?
成日覺得自己有幻聽

其實未證明到無外星生物
精神科就定義為幻聽
呢個定義本身就唔科學

我嘅幻聽可能係我自己想像出黎
應該話,我唔知自己係咪有幻聽

咁即係唔駛擔心

可唔可以唔去覆診?

可唔可以唔去覆診?

其實可唔可以轉主診醫生, 或者比次錢睇私家, 拎多個醫生昸診斷你係咩, 知道都好丫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞